Meer van Biel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Leyo (overleg | bijdragen)
k better image
TaBOT-zerem (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ja:ビール湖
Regel 35: Regel 35:
[[fr:Lac de Bienne]]
[[fr:Lac de Bienne]]
[[it:Lago di Bienne]]
[[it:Lago di Bienne]]
[[ja:ビール湖]]
[[lv:Bīles ezers]]
[[lv:Bīles ezers]]
[[rm:Lai da Bienna]]
[[rm:Lai da Bienna]]

Versie van 31 jan 2009 12:22

Het Meer van Biel (Duits: Bielersee, Frans: Lac de Bienne) is een groot meer bij de Zwitserse stad Biel/Bienne. Het meer meet 39,3 km en heeft een grootste diepte van 74 m.

Het meer van Biel vormt de grens tussen twee geologische regio's: de kalkformatie van de Jura en het Molassegebied van het Merenland. Omdat dit meer in het gebied rond Biel ligt en deze regio zo vlak is wordt deze regio “Seeland” genoemd. Het meer van Biel maakt samen met het Meer van Murten (bij Murten) en het Meer van Neuchâtel deel uit van het "Fribourger merendistrict". Het stadje Biel/Bienne ligt aan de noordoostpunt.

De rivier de Aare werd in 1878 via dit meer omgeleid. Het Zihlkanaal (Canal de la Thielle) verbindt het meer met het Meer van Neuchâtel.

Sinds 1887 kan men boottochten op het meer van Biel maken. Met de rondvaartboot kan men bij elk klein wijndorpje (Tüscherz, Wingreis, Twann, Ligerz, La Neuveville, Erlach en Lüscherz) uitstappen om een wandeling langs de wijnranken te maken. Vanaf hier is het uitzicht over het meer en het St. Petersinsel magnifiek. Op dit schiereiland heeft de grote filosoof Jean Jacques Rousseau een tijd gewoond.


Externe links

Commons heeft mediabestanden in de categorie Meer van Biel.


Meer van Biel

Sjabloon:Navigatie Zwitserse meren