Margrietwiel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
33 bytes toegevoegd ,  16 jaar geleden
Lawaai
k (robot Erbij: pt)
(Lawaai)
[[afbeelding:Margrietwiel.png|frame|Margrietwiel]]
Een '''margrietwiel''' of '''letterwiel''' is een schijf waarmee in de [[1980-90|jaren 80]] een [[typemachine]] of een [[Printer#Daisywheelprinters|printer]] gemaakt werd waarmee briefkwaliteit afgedrukt kon worden, beter dan de toenmalige [[Printer#Matrixprinters|matrixprinter]]s konden realiseren.
Margrietwiel is de nooit populair geworden Nederlandse benaming voor een '''daisy wheel'''. Het margrietwiel is van kunststof of metaal en bestaat uit een centrale as, waaraan meestal 96 spaken zitten. Op de uiteinden van de spaken zitten de lettertypen, die door een hamertje tegen het inktlint geslagen worden. Bij elke aanslag wordt eerst het wiel zo gedraaid dat de juiste letter bovenaan staat, en daarna slaat een hamertje tegen de letter, die dan via het inktlint een afdruk op het papier achterlaat. Dit gaat gepaard met veel lawaai.
 
Het mechaniek is nogal omslachtig, d.w.z. langzaam en als de aanslag op het verkeerde moment komt (door minder goede afstelling of slijtage) gaat de letter snel stuk. Bovendien had het letterwiel concurrentie van het letterbolletje, dat ook de mogelijkheid gaf om verschillende lettertypen te gebruiken, maar door IBM een grotere verspreiding genoot.
2.407

bewerkingen

Navigatiemenu