Uploaden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 15461738 van Iamthestig (overleg) ongedaan gemaakt.
Davin (overleg | bijdragen)
k -iw
Regel 52: Regel 52:
[[en:Uploading and downloading]]
[[en:Uploading and downloading]]
[[eo:Elŝuti]]
[[eo:Elŝuti]]
[[es:Descargar (archivos)]]
[[fr:Téléchargement]]
[[fr:Téléchargement]]
[[it:Download]]
[[it:Download]]

Versie van 7 feb 2009 12:01

Uploaden is computerjargon voor het verzenden van bestanden of andere gegevens van de ene computer naar de andere computer, waarbij het initiatief van de verzendende computer uitgaat. De verzender heet client, de ontvanger heet server. Wil men gegevens van een lokale computer voor het internet, bijvoorbeeld Wikipedia, toegankelijk maken, dan geschiedt dat met een upload, maar het verzenden van e-mail met SMTP is ook een upload.

Ook het overzetten van bestanden vanaf externe gegevensbronnen zoals een CD-ROM of een digitale camera naar de (eigen) computer, kan worden aangeduid als uploaden. Daarbij wordt de conventie gehanteerd dat men het over uploaden heeft als er sprake is van gegevensoverdracht van een klein medium (bijvoorbeeld een CD-ROM) naar een groot medium (bijvoorbeeld de computer). Voor downloaden geldt dan het omgekeerde.

Uploaden vanuit een browser

Voor het uploaden van bestanden vanuit een form in een webbrowser (via het HTTP protocol) is door W3C een standaard encoding geformuleerd: multipart/form-data. Deze encoding maakt het mogelijk dat één of meerdere bestanden samen met andere formelementen in één request naar de server worden gestuurd. Op de server kan het opgestuurde request worden ontleed in de oorspronkelijke gegevens en bestanden.

In de begintijd van het www was het uploaden van een bestand vanuit de browser niet mogelijk. Voor Internet Explorer versie 3 moest een speciale add-on worden geïnstalleerd om dit mogelijk te maken. Netscape ondersteunt file-upload vanaf versie 3. Vanaf 1997 is file-upload standaard in browsers ingebouwd.

Hier een eenvoudig voorbeeld van een uploadformulier:
<form method="post" enctype="multipart/form-data" action="..url van accepterende pagina..">
<input type="file" name="file1">
<input type="submit">
</form>

Hier de gestripte code van het bestanduploadformulier zoals het op deze wiki wordt gebruikt (zie Speciaal:Upload):

<form method="post" enctype="multipart/form-data" action="/wiki/Speciaal:Upload">
Bestandsnaam:
<input type=file name="wpUploadFile">
Beschrijving en uitleg auteursrechtensituatie(...):
<input type=text name="wpUploadDescription" value="">
Ik verklaar dat de eigenaar van de rechten....
<input type=checkbox name="wpUploadAffirm" value="1">
<input type=submit name="wpUpload" value="upload bestand">
</form>

Uploaden met FTP

Een bestand uploaden kan ook via FTP (File Transfer Protocol). Daarvoor is een FTP-client (om het bestand te versturen) en een FTP-server (om het bestand te ontvangen) nodig.

Uploaden versus downloaden

Het omgekeerde proces: bestanden van een server naar de client overzetten of kopiëren noemt men downloaden.

Het resultaat van zowel uploading als downloading is dat er een bestand van de ene computer naar een andere wordt gekopieerd. De termen uploaden en downloaden worden toegepast vanuit het perspectief van de client. Het programma dat de activiteit start is de client, het programma dat de activiteit toestaat (of eventueel weigert bijvoorbeeld als er een foutieve login wordt gebruikt) is de server.

P2P programma's als Kazaa zijn zowel client (bij downloaden naar de lokale computer) als server (aanbieder van bestanden ter download). Dan is dus de client aan het uploaden en downloaden.

Zoek uploaden op in het WikiWoordenboek.