Spello: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotMichiel1972 (overleg | bijdragen)
k Positiekaart
LaaknorBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ru:Спелло
Regel 36: Regel 36:
[[pms:Spello]]
[[pms:Spello]]
[[pt:Spello]]
[[pt:Spello]]
[[ru:Спелло]]
[[sv:Spello]]
[[sv:Spello]]
[[vo:Spello]]
[[vo:Spello]]

Versie van 8 feb 2009 02:57

Sjabloon:ItaliaanseStad

Spello is een plaats in de Italiaanse regio Umbrië in de provincie Perugia.

De plaats ligt in het oosten van Umbrië op de zuidelijke helling van de Monte Subasio. Nadat het door de Umbriërs was gesticht kwamen de Romeinen waarvan het de naam Hispellum kreeg. Uit deze periode resten nog een stadspoort en delen van de stadsmuur en een amfitheater. Spello behoort tot de best bewaarde historische plaatsen van Italië. Bij de bouw van het voornamelijk middleeuwse centrum is veel gebruikgemaakt van het roodachtige gesteente van de Monte Subasio.

Enkele belangrijke monumenten in het compacte centrum zijn: de kerken "Santa Maria Maggiore" uit 1285, met fresco's van Pinturicchio en San Claudio (12de eeuw) en de stadspoorten "Porta Venere" en "Porta dell'Arce".

De plaatselijke economie is vooral afhankelijk van de landbouw. Rondom Spello worden voornamelijk olijven, druiven, tabak en granen verbouwd. Ook de veeteelt speelt een redelijk voorname rol. In de laatste decennia heeft er zich ook wat industrie in de streek gevestigd, deze is voornamelijk gericht op textiel, elektronica en voedingsmiddelen.

Externe link