Canyon (band): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Peti me (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9: Regel 9:


==Biografie==
==Biografie==
De groep werd in januari 1977 opgericht met als zanger Theo van Scherpenseel, die later bekend werd onder de artiestennaam [[Specs Hildebrand]]. Wegens drukke werkzaamheden als onderwijzer moest Theo de band verlaten en werd vervangen door Jaap Veerman.
De groep werd in januari 1977 opgericht met als zanger Theo van Scherpenseel. Wegens drukke werkzaamheden als onderwijzer moest Theo de band verlaten en werd vervangen door Jaap Veerman.
Met de komst van Jaap Veerman begon de band ook eigen platen uit te brengen, hetgeen resulteerde met de eerste singels die noteringen in de tipparade haalde.


Bijzonder is wel dat een band uit volendam al Nederlandstalige muziek maakte in het begin van de jaren 80.Het bleek moeilijk om in die tijd het Nederlandse product op de radio gedraaid te krijgen.
In de zomer van 1983 scoorde de band haar enige [[Nederlandse Top 40|Top 40]]-hit met "Als ik maar bij jou ben". Een paar jaar daarvoor, in 1981, vroeg de directeur van platenmaatschappij [[Polydor]], [[Harry Knipschild]], of Canyon een nummer over Volendam op wilde nemen. Dat werd "Mooi Volendam", geschreven door [[Dick Plat]]. Het nummer werd geen commercieel succes, maar groeide uit tot een absolute klassieker in Volendam en leverde hen veel bekendheid op. Dat jaar brachten ze ook een album uit: "Een beetje alleen".
Canyon heeft zeker een trent gezet voor latere artiesten uit Volendam, die jaren later met Nederlands repertoir succes kregen.
Vandaar dat Canyon in volendam nog steeds een begrip is.


In de zomer van 1983 scoorde de band haar enige [[Nederlandse Top 40|Top 40]]-hit met "Als ik maar bij jou ben".en was daarmee die zomer de meest gedraaide plaat op de radio. Een paar jaar daarvoor, in 1981, vroeg de directeur van platenmaatschappij [[Polydor]], [[Harry Knipschild]], of Canyon een nummer over Volendam op wilde nemen. Dat werd "Mooi Volendam", geschreven door [[Dick Plat]]. Het nummer werd geen commercieel succes, maar groeide uit tot een absolute klassieker in Volendam en leverde hen veel bekendheid op. Dat jaar brachten ze ook een album uit: "Een beetje alleen".
In totaal heeft 'Canyon' 11 singels en 1 lp uitgebracht.


Tien jaar later, juni 1993, werd "Mooi Volendam" [[Cover (muziek)|gecoverd]] door de - eveneens - Volendamse groep [[Stampvast]]. Ditmaal reikte de single tot de tipparade.
Tien jaar later, juni 1993, werd "Mooi Volendam" [[Cover (muziek)|gecoverd]] door de - eveneens - Volendamse groep [[Stampvast]]. Ditmaal reikte de single tot de tipparade.
Regel 17: Regel 24:
==Na Canyon==
==Na Canyon==
Klaas Tuip en Dick Plat waren eerder lid van [[Left Side]]. Dick Plat werd in 1988 lid van [[BZN]] en gaat in 2007 optreden met [[Carola Smit]] onder de naam [[Carola and Friends]].
Klaas Tuip en Dick Plat waren eerder lid van [[Left Side]]. Dick Plat werd in 1988 lid van [[BZN]] en gaat in 2007 optreden met [[Carola Smit]] onder de naam [[Carola and Friends]].
Klaas Tuip heeft daarna veel succes gehad met de band 'Stampvast'en speelt vanaf 2004 in de succesvolle formatie 'BZN 66'
Jaap Veerman is tot eind 2000 doorgegaan met 'Canyon in een andere bezetting' en moest door een tragische gebeurtenis in zijn gezin helaas stoppen.
Vanaf 2007 is Jaap Veerman als soloartiest weer begonnen en brengt ook weer werk van 'Canyon' ten gehore.


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 9 feb 2009 20:47

Canyon was een Volendamse band uit het palingsoundgenre.

groepsamenstelling

De band bestond uit:

Biografie

De groep werd in januari 1977 opgericht met als zanger Theo van Scherpenseel. Wegens drukke werkzaamheden als onderwijzer moest Theo de band verlaten en werd vervangen door Jaap Veerman. Met de komst van Jaap Veerman begon de band ook eigen platen uit te brengen, hetgeen resulteerde met de eerste singels die noteringen in de tipparade haalde.

Bijzonder is wel dat een band uit volendam al Nederlandstalige muziek maakte in het begin van de jaren 80.Het bleek moeilijk om in die tijd het Nederlandse product op de radio gedraaid te krijgen. Canyon heeft zeker een trent gezet voor latere artiesten uit Volendam, die jaren later met Nederlands repertoir succes kregen. Vandaar dat Canyon in volendam nog steeds een begrip is.


In de zomer van 1983 scoorde de band haar enige Top 40-hit met "Als ik maar bij jou ben".en was daarmee die zomer de meest gedraaide plaat op de radio. Een paar jaar daarvoor, in 1981, vroeg de directeur van platenmaatschappij Polydor, Harry Knipschild, of Canyon een nummer over Volendam op wilde nemen. Dat werd "Mooi Volendam", geschreven door Dick Plat. Het nummer werd geen commercieel succes, maar groeide uit tot een absolute klassieker in Volendam en leverde hen veel bekendheid op. Dat jaar brachten ze ook een album uit: "Een beetje alleen". In totaal heeft 'Canyon' 11 singels en 1 lp uitgebracht.

Tien jaar later, juni 1993, werd "Mooi Volendam" gecoverd door de - eveneens - Volendamse groep Stampvast. Ditmaal reikte de single tot de tipparade.

Na Canyon

Klaas Tuip en Dick Plat waren eerder lid van Left Side. Dick Plat werd in 1988 lid van BZN en gaat in 2007 optreden met Carola Smit onder de naam Carola and Friends. Klaas Tuip heeft daarna veel succes gehad met de band 'Stampvast'en speelt vanaf 2004 in de succesvolle formatie 'BZN 66' Jaap Veerman is tot eind 2000 doorgegaan met 'Canyon in een andere bezetting' en moest door een tragische gebeurtenis in zijn gezin helaas stoppen. Vanaf 2007 is Jaap Veerman als soloartiest weer begonnen en brengt ook weer werk van 'Canyon' ten gehore.

Externe link

Sjabloon:Palingsound