Italia (luchtschip): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wikiken (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
WebBot (overleg | bijdragen)
k 24_Mei is met een kleine letter
Regel 1: Regel 1:
Het drama van de '''Italia''' is één van de drie grotste rampen uit de geschiedenis van de [[Luchtschip|luchtscheepvaart]]
Het drama van de '''Italia''' is één van de drie grotste rampen uit de geschiedenis van de [[Luchtschip|luchtscheepvaart]]


Omdat de noordpoolexpeditie met de [[Norge]] niet de verwachtte resultaten opleverde, besloot men om nog een expeditie te houden. De Italia vanuit [[Spitsbergen]] en bereikte op [[24 Mei]] de noordpool. Volgens de metreoloog aan boord zou de wind richting Spitsbergen draaien, dus keerde men om. De eerste uren was de wind goed, maar daarna keerde de wind en sneewde het waardoor het schip niet meer vooruit kon en alle ballast moest lossen, maar helaas was dat niet genoeg, want even later zakte het schip in het ijs en de controlecabine en de achterste motorgondel werden van de romp gescheurd. Tien mannen kwamen op het ijs terecht en de Italia dreef met nog 6 mannen aan boord weg. Nooit heeft iemand nog van hen gehoord. Enkele mannen van de expeditie probeerden Spitsbergen te bereiken. Ondertussen waren er 10 vliegtuigen en 20 schepen naar hen op zoek. Uiteindelijk bereikte de 'Krassin' 2 van de 3 mannen die de expeditie verlaten hadden, en enkele dagen later ook de hele expeditie.
Omdat de noordpoolexpeditie met de [[Norge]] niet de verwachtte resultaten opleverde, besloot men om nog een expeditie te houden. De Italia vanuit [[Spitsbergen]] en bereikte op [[24 mei]] de noordpool. Volgens de metreoloog aan boord zou de wind richting Spitsbergen draaien, dus keerde men om. De eerste uren was de wind goed, maar daarna keerde de wind en sneewde het waardoor het schip niet meer vooruit kon en alle ballast moest lossen, maar helaas was dat niet genoeg, want even later zakte het schip in het ijs en de controlecabine en de achterste motorgondel werden van de romp gescheurd. Tien mannen kwamen op het ijs terecht en de Italia dreef met nog 6 mannen aan boord weg. Nooit heeft iemand nog van hen gehoord. Enkele mannen van de expeditie probeerden Spitsbergen te bereiken. Ondertussen waren er 10 vliegtuigen en 20 schepen naar hen op zoek. Uiteindelijk bereikte de 'Krassin' 2 van de 3 mannen die de expeditie verlaten hadden, en enkele dagen later ook de hele expeditie.


[[Categorie:SCA]]
[[Categorie:SCA]]

Versie van 12 jul 2005 19:52

Het drama van de Italia is één van de drie grotste rampen uit de geschiedenis van de luchtscheepvaart

Omdat de noordpoolexpeditie met de Norge niet de verwachtte resultaten opleverde, besloot men om nog een expeditie te houden. De Italia vanuit Spitsbergen en bereikte op 24 mei de noordpool. Volgens de metreoloog aan boord zou de wind richting Spitsbergen draaien, dus keerde men om. De eerste uren was de wind goed, maar daarna keerde de wind en sneewde het waardoor het schip niet meer vooruit kon en alle ballast moest lossen, maar helaas was dat niet genoeg, want even later zakte het schip in het ijs en de controlecabine en de achterste motorgondel werden van de romp gescheurd. Tien mannen kwamen op het ijs terecht en de Italia dreef met nog 6 mannen aan boord weg. Nooit heeft iemand nog van hen gehoord. Enkele mannen van de expeditie probeerden Spitsbergen te bereiken. Ondertussen waren er 10 vliegtuigen en 20 schepen naar hen op zoek. Uiteindelijk bereikte de 'Krassin' 2 van de 3 mannen die de expeditie verlaten hadden, en enkele dagen later ook de hele expeditie.