CMOS: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Zorrobot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: fa:سیماس
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Stroom naar elektriciteit), met behulp van pop-ups
Regel 1: Regel 1:
[[Image:CMOS Inverter.svg|thumb|CMOS-inverter]]
[[Image:CMOS Inverter.svg|thumb|CMOS-inverter]]
'''Complementary Metal Oxide Semiconductor''' of '''CMOS''' is een [[halfgeleider]]techniek die gebruik maakt van metaal-oxide [[veldeffecttransistor]]en met zowel n- als p-type geleiding. Door deze complementaire schakeling zijn circuits ofwel met de negatieve ofwel met de positieve [[elektrische spanning|voedingsspanning]] verbonden, terwijl de tegenoverliggende transistor niet geleidt, waardoor de schakeling vrijwel geen [[stroom]] verbruikt als er niet geschakeld wordt.
'''Complementary Metal Oxide Semiconductor''' of '''CMOS''' is een [[halfgeleider]]techniek die gebruik maakt van metaal-oxide [[veldeffecttransistor]]en met zowel n- als p-type geleiding. Door deze complementaire schakeling zijn circuits ofwel met de negatieve ofwel met de positieve [[elektrische spanning|voedingsspanning]] verbonden, terwijl de tegenoverliggende transistor niet geleidt, waardoor de schakeling vrijwel geen [[elektriciteit|stroom]] verbruikt als er niet geschakeld wordt.


CMOS-schakelingen worden veel gebruikt als [[Logische poort|logische poorten]] in [[geïntegreerde schakeling|geïntegreerde schakelingen]], ook wel IC's genaamd, onder meer vanwege het relatief lage stroomverbruik van deze schakelingen ten opzichte van [[Transistor-transistorlogica]] wat voorheen de heersende standaard was.
CMOS-schakelingen worden veel gebruikt als [[logische poort]]en in [[geïntegreerde schakeling|geïntegreerde schakelingen]], ook wel IC's genaamd, onder meer vanwege het relatief lage stroomverbruik van deze schakelingen ten opzichte van [[Transistor-transistorlogica]] (TTL) wat voorheen de heersende standaard was.


Een bekende toepassing is het kleine stukje [[computergeheugen|geheugen]] in computers dat algemene instellingen van de [[BIOS]] vasthoudt. Dit CMOS-RAM kan door zijn lage verbruik door een kleine batterij gevoed worden als de computer uit staat.
Een bekende toepassing is het kleine stukje [[computergeheugen|geheugen]] in computers dat algemene instellingen van de [[BIOS]] vasthoudt. Dit CMOS-RAM kan door zijn lage verbruik door een kleine batterij gevoed worden als de computer uit staat.

Versie van 15 feb 2009 18:04

CMOS-inverter

Complementary Metal Oxide Semiconductor of CMOS is een halfgeleidertechniek die gebruik maakt van metaal-oxide veldeffecttransistoren met zowel n- als p-type geleiding. Door deze complementaire schakeling zijn circuits ofwel met de negatieve ofwel met de positieve voedingsspanning verbonden, terwijl de tegenoverliggende transistor niet geleidt, waardoor de schakeling vrijwel geen stroom verbruikt als er niet geschakeld wordt.

CMOS-schakelingen worden veel gebruikt als logische poorten in geïntegreerde schakelingen, ook wel IC's genaamd, onder meer vanwege het relatief lage stroomverbruik van deze schakelingen ten opzichte van Transistor-transistorlogica (TTL) wat voorheen de heersende standaard was.

Een bekende toepassing is het kleine stukje geheugen in computers dat algemene instellingen van de BIOS vasthoudt. Dit CMOS-RAM kan door zijn lage verbruik door een kleine batterij gevoed worden als de computer uit staat.

Fotografie

Mede omwille van het lage stroomgebruik wordt CMOS-technologie gebruikt bij het fabriceren van beeldsensoren. Hierin is het de grootste concurrent van de CCD. Veel van de bewerkingen die bij een CCD achteraf nodig zijn worden in CMOS-chips op de chip zelf uitgevoerd, zoals versterking, ruisreductie en interpolatie. Waar bij een CCD de lading aan het eind van de hele reeks pixels omgezet wordt naar een spanning, gebeurt dit bij CMOS op elke pixel apart. In consumentenapparatuur, zeker waar een zo laag mogelijk stroomgebruik wenselijk is, worden steeds vaker CMOS-sensoren toegepast. Ze zijn ook veel goedkoper om te produceren en daarom worden ze ook steeds vaker in digitale spiegelreflexcamera's toegepast.