Jafaar Numeiri: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: it:Ja'far al-Nimeyri
Xqbot (overleg | bijdragen)
Regel 20: Regel 20:
[[fi:Gaafar Nimeiry]]
[[fi:Gaafar Nimeiry]]
[[fr:Gaafar Nimeiry]]
[[fr:Gaafar Nimeiry]]
[[he:ג'עפר נומירי]]
[[id:Gaafar Nimeiry]]
[[id:Gaafar Nimeiry]]
[[it:Ja'far al-Nimeyri]]
[[it:Ja'far al-Nimeyri]]

Versie van 22 feb 2009 22:00

Jafaar Mohammed al-Numeiri (Omdurman, 1 januari 1930) is een Soedanees voormalig militair en ex-politicus. Van 1969 tot 1985 was hij president van Soedan.

Hij studeerde aan de Militaire Academie van Khartoem en daarna in de Verenigde Staten. In 1966 werd hij generaal-majoor. Op 25 mei 1969 leidde hij samen met andere officieren een staatsgreep. Numeiri werd voorzitter van de Revolutionaire Commando Raad. Hij voerde daarna een buitenlandse politiek die gericht was op de Sovjet-Unie en de Oostblok-landen, maar ook op de Arabische staten Libië en Egypte, waarmee hij een landenfederatie wilde vormen (Arabische Unie).

In juli 1971 trachtten communistische sympathisanten binnen de Revolutionaire Commando Raad via een staatsgreep Numeiri ten val te brengen. Hij zat gedurende twee dagen gevangen, wist te ontsnappen en leidde daarna een leger de hoofdstad Khartoem binnen die de rebellen versloeg. Sindsdien voerde hij een anti-communistisch beleid. De buitenlandse politiek werd herzien en er werden nauwe contacten aangehaald met de Verenigde Staten en West-Europese Staten. Hierdoor raakte Soedan economisch en militair afhankelijk van de VS en Europa (EEG).

In 1972 richtte Numeiri de Soedanese Socialistische Unie (SSU) op, die in 1973 de enige partij werd. In 1973 verkreeg Soedan een nieuwe grondwet en werd Numeiri president. Hij voerde een pro-islamitische politiek en nam Sadiq al-Mahdi van de mahdisten en de UMMA Partij en Hasan al-Turabi op in het politbureau van de SSU.

Reeds in 1972 wist Numeiri een akkoord te sluiten met de Zuid-Soedanese bevrijdingsbeweging (SPLM), waarna Zuid-Soedan autonomie verkreeg. Hij steunde president Sadat van Egypte onvoorwaardelijk in diens vredesplannen met Israël en knoopte daarna betrekkingen aan met dat laatste land.

In 1983 voerde Numeiri de islamitische wet (sharia) in en nam hij de titel imam aan. De onrusten die in 1984 onder de bevolking ontstonden leidden in 1985 tot een staatsgreep die Numeiri (die op bezoek was in de VS) ten val bracht. Na een aantal jaren in ballingschap te hebben gewoond in Caïro (Egypte), keerde hij in 1999 terug naar Soedan.