Uruguay (rivier): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (overleg | bijdragen)
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: br:Río Uruguay
Regel 32: Regel 32:


[[an:Río Uruguai]]
[[an:Río Uruguai]]
[[br:Río Uruguay]]
[[ca:Riu Uruguai]]
[[ca:Riu Uruguai]]
[[cs:Uruguay (řeka)]]
[[cs:Uruguay (řeka)]]

Versie van 28 feb 2009 00:12

Uruguay
[[Bestand:Zonsondergang bij de rivier de Uruguay|266px|alt=Uruguay]]
Lengte 1.500 km
Bron Sierro do Mar, Brazilië
Monding Río de la Plata
Stroomt door Brazilië- Uruguay- Argentinië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De rivier Uruguay (in het Spaans Río Uruguay), is een rivier in Zuid-Amerika. Hij stroomt van het noorden naar het zuiden en fungeert als natuurlijke grens tussen Argentinië en Brazilië en tussen Argentinië en Uruguay.

De rivier is ongeveer 1.500 kilometer lang en begint in de Serra do Mar (Brazilië), waar de rivieren Canoas en Pelotas samenvloeien op een niveau van 2.050 meter. In dit stadium stroomt de rivier door een grillig natuurgebied en vormt vele watervallen en stroomversnellingen. Hij is daardoor niet bevaarbaar.

Samen met de Paraná vormt hij uiteindelijk de brede Río de la Plata. Hij is bevaarbaar vanaf Salto Chico. De belangrijkste zijrivier is de Río Negro, welke vanuit Uruguay stroomt en na 500 kilometer samengaat met de Uruguay.

De rivier wordt overspannen door drie internationale bruggen tussen Argentinië en Uruguay. Van noord naar zuid zijn dit de Salto Grande-brug, de Generaal Artigas-brug en de Libertador General San Martín-brug.

Het stroomgebied van de rivier heeft een oppervlakte van 370.000 vierkante kilometer. De Salto Grandedam is van economisch belang door het opwekken van hydro-elektrische energie.

Naamgeving

De naam stamt van de Spaanse interpretatie van de terminologie die de oorspronkelijke inwoners hadden om de rivier aan te duiden. In het Guarani betekent Uruguay zoveel als Rivier van de Geschilderde Vogels.

Het celluloseconflict

Sinds april 2005 speelt er een politiek conflict tussen Argentinië en Uruguay omtrent de rivier. Twee buitenlandse bedrijven bouwen cellulose-verwerkende fabrieken in Fray Bentos in Uruguay, tegenover Gualeguaychú, Argentinië. Argentijnen leverden felle kritiek met betrekking tot de milieuverontreiniging die dit zal leveren. Zij kregen veel bijval van milieu-organisaties. Dit leidde tot politieke conflicten en de internationale brug tussen de Argentijnse provincie Entre Rios en het Uruguayaanse departement Río Negro werd door actievoerders meerdere malen geblokkeerd met grote gevolgen voor de vervoers- en toerismesector.