Pro-erytroblast: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|Proerytroblast Uit een multipotente stamcel kan zich een '''proerytroblast''' (van het Griekse '…'
 
Davin (overleg | bijdragen)
zinnen omgewisseld omdat artikelen beginnen met een definitie ("X is...")
Regel 1: Regel 1:
[[File:Proerythroblast.png|thumb|Proerytroblast]]
[[File:Proerythroblast.png|thumb|Proerytroblast]]
Uit een multipotente [[stamcel]] kan zich een '''proerytroblast''' (van het Griekse ''blastos'' „kiem“), '''rubriblast''' of '''pronormoblast''' ontwikkelen. Proerytroblasten zijn rondachtige, 16–18 [[µm]] grote cellen met een grote, lichtgekleurde celkern, twee [[Nucleolus|nucleoli]] en toenemend [[basofiel]] [[cytoplasma]]. Uit een proerytroblast ontstaan door [[celdeling]] en verdere celdifferentiëring 16 [[erytrocyt]]en. Tegelijkertijd zorgen overlevings[[gen]]en zoals Bcl-xL en andere erytroïde genen dat grote hoeveelheden [[IJzer (voeding)|ijzer]] voor de aanmaak van [[hemoglobine]] wordt opgeslagen.
'''Proerytroblasten''' zijn rondachtige, 16–18 [[µm]] grote cellen met een grote, lichtgekleurde celkern, twee [[Nucleolus|nucleoli]] en toenemend [[basofiel]] [[cytoplasma]]. Uit een multipotente [[stamcel]] kan zich een proerytroblast (van het Griekse ''blastos'' „kiem“), '''rubriblast''' of '''pronormoblast''' ontwikkelen. Uit een proerytroblast ontstaan door [[celdeling]] en verdere celdifferentiëring 16 [[erytrocyt]]en. Tegelijkertijd zorgen overlevings[[gen]]en zoals Bcl-xL en andere erytroïde genen dat grote hoeveelheden [[IJzer (voeding)|ijzer]] voor de aanmaak van [[hemoglobine]] wordt opgeslagen.


Na de celdeling van de proerythroblasten ontstaan allereerst de basofiele [[erytroblast]]en. De erytroblast is de voorloper van de [[normoblast]]. Hieruit ontstaat na [[celkern]] uitstoting de [[retikulocyt]], waaruit vervolgens de uiteindelijke [[erytrocyt]] ontstaat.
Na de celdeling van de proerythroblasten ontstaan allereerst de basofiele [[erytroblast]]en. De erytroblast is de voorloper van de [[normoblast]]. Hieruit ontstaat na [[celkern]] uitstoting de [[retikulocyt]], waaruit vervolgens de uiteindelijke [[erytrocyt]] ontstaat.

Versie van 14 mrt 2009 18:16

Proerytroblast

Proerytroblasten zijn rondachtige, 16–18 µm grote cellen met een grote, lichtgekleurde celkern, twee nucleoli en toenemend basofiel cytoplasma. Uit een multipotente stamcel kan zich een proerytroblast (van het Griekse blastos „kiem“), rubriblast of pronormoblast ontwikkelen. Uit een proerytroblast ontstaan door celdeling en verdere celdifferentiëring 16 erytrocyten. Tegelijkertijd zorgen overlevingsgenen zoals Bcl-xL en andere erytroïde genen dat grote hoeveelheden ijzer voor de aanmaak van hemoglobine wordt opgeslagen.

Na de celdeling van de proerythroblasten ontstaan allereerst de basofiele erytroblasten. De erytroblast is de voorloper van de normoblast. Hieruit ontstaat na celkern uitstoting de retikulocyt, waaruit vervolgens de uiteindelijke erytrocyt ontstaat.

Het cytoplasma van de proerytroblast kleurt blauw met H&E-kleuring. In de histologie is het echter zeer moeilijk om de proerytroblast van de lymfoblast, myeloblast, monoblast en megakaryoblast te onderscheiden.

Externe links

Sjabloon:Hematopoëse