Wijnbouw in Zuid-Afrika: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Titel van Zuid-Afrika (wijnbouwland) gewijzigd in Wijnbouw in Zuid-Afrika: meer standaard titel (ik dacht dat ik dit al gedaan had..)
Regel 6: Regel 6:


==Zie ook==
==Zie ook==
*[[Zuid-Afrika (wijnstreken)]]
*[[Lijst van wijnstreken in Zuid-Afrika]]


[[categorie:economie van Zuid-Afrika|Wijnbouwland]]
[[categorie:economie van Zuid-Afrika|Wijnbouwland]]

Versie van 25 mrt 2009 11:06

De wijnbouwtraditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Nu bedraagt het totale areaal ruim 118.000 hectare en groeit nog steeds.

Sinds het einde van de apartheid bloeit de wijnbouw en Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl waren nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, shiraz en pinotage, maar ook witte-druivensoorten als chardonnay en sauvignon blanc doen hun intocht in de wijngaarden aan de Kaap.

Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.

Zie ook