Kruibeke: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Onze-Lieve-Vrouwekerk (Kruibeke)
Regel 44: Regel 44:


Op 1 januari 1977 werd Kruibeke samen met [[Bazel (België)|Bazel]] en [[Rupelmonde]] opgenomen in de fusiegemeente [[gemeente Kruibeke|Kruibeke]].
Op 1 januari 1977 werd Kruibeke samen met [[Bazel (België)|Bazel]] en [[Rupelmonde]] opgenomen in de fusiegemeente [[gemeente Kruibeke|Kruibeke]].

==Bezienswaardigheden==
* De [[gotiek|gotische]] [[Onze-Lieve-Vrouwekerk (Kruibeke)|Onze-Lieve-Vrouwekerk]], opgetrokken in [[zandsteen]] en met een achtkantige [[vieringtoren]].


== Evenementen ==
== Evenementen ==

Versie van 27 mrt 2009 14:24

Sjabloon:Infobox Belgische gemeente
Het kasteel van Wissekerke

Kruibeke is een plaats en gemeente in het noord-oosten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 15.000 inwoners.

Kruibeke ligt tussen de rivier Schelde en de autosnelweg E17. Kruibeke grenst aan de gemeenten Zwijndrecht (deelgemeente Burcht) in het noord-oosten en Temse (deelgemeente Steendorp) in het westen, Beveren (deelgemeenten Melsele en Haasdonk) aan de overzijde van de E17 in het noorden, en aan de overkant van de Schelde in het westen aan de stad Antwerpen (district Hoboken) en de gemeente Hemiksem, en in het zuiden aan de gemeenten Schelle en Bornem. In 1977 ontstond Kruibeke uit een fusie van de vroegere gemeenten Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.

Kruibeke hoort bestuurlijk tot het arrondissement Sint-Niklaas, gerechtelijk tot het arrondissement Dendermonde (Vredegerecht Beveren, Politierechtbank, Arbeidsrechtbank en Rechtbank van Koophandel Sint-Niklaas). De kiesindeling is kanton en district Temse, arrondissement Sint-Niklaas - Dendermonde.

Geschiedenis

Het dorp Kruibeke ontstond als een gehucht van Bazel, rond het kasteel van Altena. De eerste bekende vermelding is in een oorkonde van 1055 uit de Sint-Pietersabdij in Gent, aangaande een zekere Irma, een vrije vrouw uit Crubeca, die zichzelf en haar nakomelingen onder bescherming plaatst van Onze-Lieve-Vrouw aan het altaar in de kerk van Melsele. De naam zou verwijzen naar de vele kruiden die rond een van de beken aldaar groeiden, maar als naam van een beek is hij in ieder geval niet bewaard gebleven. De huidige schrijfwijze verscheen op 21 juni 1929 in het Belgisch Staatsblad.

Pas in de 13e of 14e eeuw werd het dorp onafhankelijk van Bazel. In 1262 behoorde Cruebeke aan de familie Van Ghendt, bewoners van dat kasteel.

Op 1 januari 1977 werd Kruibeke samen met Bazel en Rupelmonde opgenomen in de fusiegemeente Kruibeke.

Bezienswaardigheden

Evenementen

In Kruibeke vindt jaarlijks de Mercatorstripbeurs plaats.

Deelgemeenten

Tabel

# Naam Oppervlakte
(km²)
Bevolking
(01/01/2008)
I Kruibeke 14,54 7.209
II Rupelmonde 1,88 3.031
III Bazel 17,00 5.242
Bron: Gemeente Kruibeke

Kaart

KruibekeBazelRupelmondeHobokenWilrijkAntwerpenHemiksemAartselaarSchelleAartselaarReetBoomNielRuisbroekHingeneSteendorpBornemWeertTemseSint-NiklaasSint-NiklaasHaasdonkBeverenBeverenMelseleBurcht

De gemeente Kruibeke grenst aan volgende gemeenten en deelgemeenten:

Bekende inwoners

Partnersteden

Externe links

Sjabloon:Navigatie gemeenten in Oost-Vlaanderen