Hazerswoude-Dorp: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Xqbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fr:Hazerswoude-Dorp
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:
| lon_dir=E
| lon_dir=E
}}
}}
'''Hazerswoude-Dorp''' is een centraal gelegen plaats in de [[Nederland]]se [[gemeente (bestuur)|gemeente]] [[Rijnwoude]]. Op [[1 januari]] [[2007]] had het 5767 inwoners, en is daarmee de grootste kern binnen Rijnwoude. Het dorp is gelegen in het [[Groene Hart]] en ligt midden tussen de plaatsen [[Leiden]], [[Alphen aan den Rijn]], [[Boskoop]] en [[Zoetermeer]].
'''Hazerswoude-Dorp''' is een centraal gelegend plaats in de [[Nederland]]se [[gemeente (bestuur)|gemeente]] [[Rijnwoude]]. Op [[1 januari]] [[2007]] had het 5767 inwoners, en is daarmee de grootste kern binnen Rijnwoude. Het dorp is gelegen in het [[Groene Hart]] en ligt midden tussen de plaatsen [[Leiden]], [[Alphen aan den Rijn]], [[Boskoop]] en [[Zoetermeer]].


==Bezienswaardigheden==
==Bezienswaardigheden==
Regel 20: Regel 20:


Er zijn 3 basisscholen en 1 middelbare school in Hazerswoude-dorp.
Er zijn 3 basisscholen en 1 middelbare school in Hazerswoude-dorp.

p.s. DORPERS ZIJN DE BAAS!


==HSL==
==HSL==

Versie van 30 mrt 2009 14:34


Hazerswoude-Dorp
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Hazerswoude-Dorp (Zuid-Holland)
Hazerswoude-Dorp
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Rijnwoude
Coördinaten 52° 6′ NB, 4° 35′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
5767
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hazerswoude-Dorp is een centraal gelegend plaats in de Nederlandse gemeente Rijnwoude. Op 1 januari 2007 had het 5767 inwoners, en is daarmee de grootste kern binnen Rijnwoude. Het dorp is gelegen in het Groene Hart en ligt midden tussen de plaatsen Leiden, Alphen aan den Rijn, Boskoop en Zoetermeer.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in het dorp zijn een oud raadhuis van architect Jan Dekker, (1926) een hervormde kerk uit 1664 (toren 1646) en nog twee andere kerken waarvan een katholieke en vier molens, waaronder Korenmolen Nieuw Leven, een tot korenmolen omgebouwde wipmolen die al bijna 200 jaar in het dorp staat. Ook bezienswaardig is Het Rietveld aan de oostkant van het dorp waar je heerlijk kunt varen door slootjes en het Hazerswouds landschap bewonderen. Aan de Dorpsstraat 66 staat een monumentaal pandje uit circa 1630 waarin het Historisch Museum van Hazerswoude is gehuisvest. Het museum is iedere zaterdag van 11.00 - 17.00 geopend.

De molens in het dorp zijn: wipmolens de Rooie Wip en de Gere Molen (of blauwe Wip), de achtkante poldermolen Rietveldse Molen en de korenmolen Nieuw Leven.

Er zijn 3 basisscholen en 1 middelbare school in Hazerswoude-dorp.

p.s. DORPERS ZIJN DE BAAS!

HSL

De Groene Harttunnel in het traject van de HSL-Zuid ligt voor een groot deel onder Hazerswoude-Dorp en komt daar ook boven de grond.

Galerij

Panorama

De zuidrand van Hazerswoude-Dorp

Externe link

Sjabloon:Gemeente Rijnwoude