Kinderdoop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
een bekende rituele handeling in de Christelijke Kerk.

Het doopsel van kleine kinderen ('''kinderdoopsel''', ook wel '''kinderdoop''' genaamd) is sinds onheuglijke tijden een traditie in de Kerk, zoals blijkt uit de [[Handelingen van de Apostelen]] (16,15, 16,33 en 18,8), de [[Eerste brief van Paulus aan de Korintiërs|Eerste brief van de apostel Paulus aan de christenen van Korinthe]] (1,16) en uitdrukkelijke getuigenissen uit de tweede eeuw na Christus. In het prille begin van het ontstaan van de Kerk gebeurde het vaak dat hele gezinnen het doopsel ontvingen.

In de [[Rooms-katholieke Kerk]] is het kinderdoopsel gebruikelijk, onder andere omdat de ouders de weldaad van het doopsel niet mogen onthouden aan hun kind.

Veel [[protestantisme|protestantse]] christenen laten zich pas [[doop|dopen]] na een belijdenis en op volwassen leeftijd. Het [[gereformeerde christendom]] belijdt echter het kinderdoopsel. Ook de [[bevindelijk gereformeerden]] zijn overtuigde aanhangers van het kinderdoopsel.

Het kinderdoopsel wordt veelal in de eerste weken van het leven van een kind toegediend en vindt plaats tijdens een kerkelijke bijeenkomst.

==Externe link==
*[http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_19801020_pastoralis_actio_fr.html Pastoralis actio] (Instructie uit 1980 van de Congregatie voor de Geloofsleer over het kinderdoopsel - vertaling in het Frans)

[[Categorie:Christendom]]

Versie van 22 jul 2005 15:39