Realtimebesturingssysteem: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nallimbot (overleg | bijdragen)
FlaBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: tr:RTOS
Regel 81: Regel 81:
[[ta:நிகழ்நேர இயக்குதளம்]]
[[ta:நிகழ்நேர இயக்குதளம்]]
[[th:ระบบปฏิบัติการแบบเวลาจริง]]
[[th:ระบบปฏิบัติการแบบเวลาจริง]]
[[tr:RTOS]]
[[uk:Операційна система реального часу]]
[[uk:Операційна система реального часу]]
[[zh:RTOS]]
[[zh:RTOS]]

Versie van 6 apr 2009 22:16

Een realtimebesturingssysteem (Eng: Real-time operating system, RTOS) is een besturingssysteem waarin de realtime-aspecten de nadruk hebben. Dit wil zeggen dat taken door het besturingssysteem kunnen uitgevoerd worden op door de gebruiker aangeduide tijdstippen en met een door de gebruiker opgegeven prioriteit. Realtime-besturingssystemen worden voornamelijk in toepassingsgerichte omgevingen gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Robot besturing, automatisatie
  • Multimedia toepassingen
  • Medische toepassingen
  • Militaire toepassingen

Er zijn twee soorten realtime-systemen:

  • Hard realtime-systemen
  • Soft realtime-systemen

Hard realtime-systemen

Bij dit type realtime-systeem krijgt de gebruiker de garantie dat een bepaalde tijd binnen de opgegeven tijd wordt uitgevoerd. Daarom zal bij de ontwikkeling van het besturingssysteem er op toezien dat vertragingen zoveel mogelijk beperkt worden. Een belangrijke factor waarop bespaard wordt is de secundaire gegevensopslag. Harde schijven en magneetbanden zijn traag in vergelijking met kortetermijngeheugens of read-only memory (ROM). Andere factoren die een snelheidswinst opleveren zijn vereenvoudigingen in procesbeheer en CPU-beheer. Besturingssystemen zoals Windows Xp en Linux bieden geen ondersteuning voor hard realtime-functies.

Soft realtime-systemen

Bij soft realtime-systemen worden minder beperkingen gesteld op het gebied van tijd. Het besturingssysteem zal taken afhandelen op basis van prioriteit. Net als bij de hard realtime-systemen worden vertragingen door secundaire opslag en besturingssysteemgebonden beheertaken zoveel mogelijk beperkt. Door het karakter van dit type realtime-stysteem kan er ondersteuning aangeboden worden in besturingssystemen zoals Windows Xp en Linux. Een nadeel is dat er geen deadlines voorkomen, hierdoor zijn soft realtime-systemen ongeschikt voor industriële toepassingen en robotica. Wel blijft het besturingssysteem geschikt voor multimedia toepassingen en wetenschappelijke projecten.

Zie ook

Voorbeelden

Vrije software:

Propriëtaire software: