Engels renaissancetheater: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
347 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
aanv.
(aanv.)
In de tweede helft van de 16e eeuw werden in [[Londen]] de eerste permanente theaters gebouwd, waarin de theatergezelschappen een min of meer vast onderkomen kregen. Het eerste werd gebouwd door [[James Burbage]] en heette eenvoudigweg [[The Theatre]]. Tot de meest befaamde gezelschappen behoorden de [[Admiral's Men]] en de [[Lord Chamberlain's Men]] (later omgedoopt tot de [[King's Men]]), die ook, afhankelijk van de lotgevallen van hun beschermheer, onder diverse andere namen opereerden, of onder die van een andere beschermheer.
Overigens waren deze beschermheren niet de broodheren van de acteurs, maar zij konden in geval van juridische problemen wel op hen terugvallen. De theatergezelschappen zorgden in toenemende mate voor hun eigen inkomen en werden geleid door een zakelijk ondernemer of [[impresario]]. Onder meer [[James Burbage]], [[Philip Henslowe]], [[Christopher Beeston]] en [[Francis Langley]] waren actief in dit milieu. Zij lieten ook vaak de permanente theaters bouwen. Deze theatergebouwen werden neergezet buiten de [[City of London]], zodat de autoriteiten, die dit soort van vermaak niet gunstig gezind waren, er weinig tot geen zeggenschap over hadden. De oorzaak van hun tegenzin was het feit dat theatervermaak vaak samenging met frivolere soorten van vermaak in de vorm van bierhuizen en bordelen en daaraan gelieerde vormen van (kleine) criminaliteit.
 
Overigens was er wel enige vorm van controle ontstaan over de opvoering van toneelstukken en de daarin voorkomende teksten. Gedurende lange tijd bekleedde [[Edmund Tilney]] de functie van ''Master of the Revels'', die de autoriteit had over licenties van stukken en theaters en in feite een vorm van [[censuur (informatie)|censuur]] uitoefende.
 
[[Image:The Swan cropped.png|thumb|205px|Een schets van The Swan]]
Opmerkelijke toneelschrijvers uit deze periode zijn onder meer [[William Shakespeare]], [[Christopher Marlowe]], [[Ben Jonson]], [[Thomas Middleton]], [[Thomas Heywood]], [[Philip Massinger]], [[Thomas Dekker (toneelschrijver)|Thomas Dekker]], [[George Peele]], en het schrijversduo [[Francis Beaumont]] en [[John Fletcher]], wier stukken veelvuldig werden opgevoerd door diverse theatergezelschappen. Sommige schrijvers traden ook op als acteur.
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu