Ibn Batuta: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RoboRex (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: da
Yuba (overleg | bijdragen)
ar: + zin (zijn stam)
Regel 1: Regel 1:
'''Abu Abdullah Mohammed ibn Batuta''' ook '''Ibn Battuta''' ([[1304]] – [[1368]] /[[1369]]) was een [[Amazigh]] reiziger, afkomstig uit [[Tanger]] in het huidige [[Marokko]]. In [[1325]] vertrok hij om een [[pelgrimage]] naar [[Mekka]] (zie [[hadj]]) te maken.
'''Abu Abdullah Mohammed ibn Batuta''' ook '''Ibn Battuta''' (Zijn volledige naam is:"([[1304]] – [[1368]] /[[1369]]) was een [[Amazigh]] reiziger, afkomstig uit [[Tanger]] in het huidige [[Marokko]]. Hij stamt van de Berberse stam [[Luwata]] af. In [[1325]] vertrok hij om een [[pelgrimage]] naar [[Mekka]] (zie [[hadj]]) te maken.


Ibn Batuta volgde de kust van Noord-Afrika tot aan [[Caïro]], en reisde daarna de [[Nijl]] op alvorens over te steken naar de [[Rode Zee]] en Mekka, waar hij echter wegens een opstand niet kon komen. Hij keerde terug naar Caïro, en vandaar naar [[Damascus]], waar hij de [[ramadan]] doorbracht. Hij bezocht [[Medina]] en Mekka, en had daarmee zijn hadj volbracht. Hij keerde echter niet terug naar huis, maar bleef reizen.
Ibn Batuta volgde de kust van Noord-Afrika tot aan [[Caïro]], en reisde daarna de [[Nijl]] op alvorens over te steken naar de [[Rode Zee]] en Mekka, waar hij echter wegens een opstand niet kon komen. Hij keerde terug naar Caïro, en vandaar naar [[Damascus]], waar hij de [[ramadan]] doorbracht. Hij bezocht [[Medina]] en Mekka, en had daarmee zijn hadj volbracht. Hij keerde echter niet terug naar huis, maar bleef reizen.
Regel 35: Regel 35:
[[Categorie:Ontdekkingsreiziger|Batuta]]
[[Categorie:Ontdekkingsreiziger|Batuta]]


[[ar:ابن بطوطة]]
[[da:Ibn Battuta]]
[[da:Ibn Battuta]]
[[de:Ibn Battuta]]
[[de:Ibn Battuta]]

Versie van 25 jul 2005 04:30

Abu Abdullah Mohammed ibn Batuta ook Ibn Battuta (Zijn volledige naam is:"(13041368 /1369) was een Amazigh reiziger, afkomstig uit Tanger in het huidige Marokko. Hij stamt van de Berberse stam Luwata af. In 1325 vertrok hij om een pelgrimage naar Mekka (zie hadj) te maken.

Ibn Batuta volgde de kust van Noord-Afrika tot aan Caïro, en reisde daarna de Nijl op alvorens over te steken naar de Rode Zee en Mekka, waar hij echter wegens een opstand niet kon komen. Hij keerde terug naar Caïro, en vandaar naar Damascus, waar hij de ramadan doorbracht. Hij bezocht Medina en Mekka, en had daarmee zijn hadj volbracht. Hij keerde echter niet terug naar huis, maar bleef reizen.

Hij bezocht nu eerst het Il-khanaat in Irak en Iran. Via Najaf, Basra, Isfahan en Shiraz bereikte hij Bagdad, waar hij een ontmoeting had met khan Abu Sa'id. Hij bezocht ook de handelsstad Mosoel, Diyabarkir en Tabriz voor hij naar Mekka terugkeerde (ca. 1328).

Zijn volgende reis (ca. 1331) bracht hem zuidwaarts vanaf Mekka. Hij bezocht Aden, en vandaaruit verder langs de Afrikaanse kust naar Mogadishu, Mombasa, Zanzibar, Kilwa en andere steden. Hij bezocht zuid-Arabië en trok het Arabisch schiereiland over voor een derde bezoek aan Mekka.

Via Egypte, Syrië en Anatolië reisde hij naar de Zwarte Zee, en vanuit Kaffa (op de Krim) volgde hij de Dnjepr en de Wolga naar Bulghar. Vanuit Astrachan keerde hij eerst om naar Constantinopel, waar zijn vrouw geboren was, en trok daarna rond de noordkust van de Kaspische Zee naar Centraal-Azië, waar hij Urgenj, Boechara, Samarkand, Balkh, Kunduz en Kaboel bezocht, en uiteindelijk de Indus bereikte.

Ibn Batuta werd door de sultan van het sultanaat van Delhi aangesteld als qadi (rechter), en verbleef hier acht jaar (ca. 1334-1342). Hij verliet het rijk als ambassadeur naar China. Hij trok naar de kust, werd aangevallen en beroofd door Hindoe-rebellen, maar bereikte toch Cambay. Hij voer naar Calicut, waar hij echter contact met zijn schepen verloor.

Enige tijd later besloot hij alsnog naar China te reizen, maar bezocht eerst de Maldiven, waar hij 9 maanden lang als qadi werkt. Hij bezocht ook Malabar, Ceylon en Bengalen voor hij uiteindelijk via Sumatra en Cambodja, Zayton (thans Quanzhou) bereikte (ca. 1346). Hij beweerde ook via het grote kanaal naar Cambaluc (Peking) gereisd te zijn, maar dit deel van de reis wordt door moderne historici als verzonnen beschouwd. Via Calicut, Hormuz, Bagdad, en Caïro, bereikte hij voor de vierde maal Mekka. Daarna keerde hij, met nog een bezoek aan Sardinië, terug naar Marokko, waar hij aankwam in 1349, bijna 25 jaar na zijn vertrek.

In 1350 maakte Ibn-Battuta nog een tocht naar Andalusië, waar de Moslims bedreigd werden door koning Alfonso XI van Kastilië; deze stierf echter aan de pest, en Ibn Batuta bezocht rustig Valencia en Granada in plaats van tegen de christenen te vechten.

In 1352-1354 maakte Ibn Batuta zijn laatste reis. Hij stak de Sahara over naar de Niger, en bezocht het koninkrijk Mali en Timboektoe. Hierna keerde hij terug naar Fez in Marokko, waar hij verder verbleef als qadi, en in 1368 of 1369 stierf. Ook 1377 wordt als sterfdatum opgegeven.

Ibn Batuta liet zijn reizen optekenen in een boek dat Rihla (Reizen) heet. Lange tijd waren hiervan slechts delen bekend, maar in de 19e eeuw (1818) werd het geheel gevonden, en in 1853-1858 werd het gepubliceerd in Arabisch met Franse vertaling. Sindsdien is Ibn Batuta een bekend figuur in zowel de Moslimwereld als de Westerse wereld.

Ibn Battuta in Nederland

Ibn Battuta is ook de naam van de Faculteitsvereniging van de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen [1] van de RuG in Groningen vernoemd naar deze reiziger.

De faculteit telt ruim 700 studenten en voorziet in de studies Sociale Geografie, Technische Planologie en Demografie. Van de ruim 700 studenten zijn 450 lid van de vereniging, waarvan er ongeveer zestig actief zijn binnen commissies. De commissies organiseren studierelevante activiteiten, zoals lezingen, workshops en excursies. Maar de vereniging draagt ook zorg voor feesten en borrels. Het doel van Ibn is enerzijds iets toe te voegen aan de studie en anderzijds het onderlinge contact tussen de studenten te bevorderen.

De vereniging Ibn Battuta kenmerkt zich door het grote aantal actieve leden. We spreken over een actief lid als deze in een commissie zit. Ibn is maar liefst elf commissies rijk, dus voor elk wat wils. Bijna alle commissies houden regelmatig een vergadering bij iemand thuis. Tot in de kleine uurtjes wordt er onder het genot van versnaperingen van allerlei snit al het belangrijke en onbelangrijke besproken. Maar naast het gezellige wordt er door de commissies toch nog het nodige bewerkstelligd. Van de organisatie van leuke, relevante lezingen tot de realisatie van een reis naar een ver oord met 40 tot 50 personen, de commissies regelen het!

Naast de verschillende activiteiten die de commissies organiseren, organiseert het bestuur ook regelmatig verschillende activiteiten. Zo worden er dagelijks koffieuurtjes gehouden, is er eens per maand een borrel en wordt er twee keer per jaar een korte buitenlandse excursie georganiseert. Verder organiseert het bestuur onder andere de introductie en boekenverkoop voor de eerstejaars studenten, zowel een geografen- als een planologendag en een carrièredag.

Al met al is er voor iedere student wel wat te beleven!