Impactfactor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DéRahier (overleg | bijdragen)
k diakritische en andere typo's; met AWB
RibotBOT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sk:Citačný faktor
Regel 33: Regel 33:
[[ro:Factor de impact]]
[[ro:Factor de impact]]
[[ru:Импакт-фактор]]
[[ru:Импакт-фактор]]
[[sk:Citačný faktor]]
[[th:ปัจจัยกระทบ]]
[[th:ปัจจัยกระทบ]]
[[uk:Коефіцієнт впливовості]]
[[uk:Коефіцієнт впливовості]]

Versie van 21 apr 2009 09:23

De impactfactor is een maat om het relatieve aanzien (het belang) van een wetenschappelijk tijdschrift aan te geven. Hoe vaker de artikelen uit een bepaald wetenschappelijk tijdschrift in andere tijdschriften worden geciteerd, des te hoger de impactfactor. Voor wetenschappers is de impactfactor van groot belang. Naarmate hun publicaties in tijdschriften met een hogere impactfactor worden gepubliceerd, stijgen hun carrièrekansen.

Jaarlijks publiceert Thomson Scientific (voorheen het "Institute for Scientific Information") een lijst met de door hen berekende impactfacoren, die worden gepubliceerd in de jaarlijkse publicatie "Journal Citation Reports".

Ter indicatie: toptijdschriften als Science en Nature hebben een impactfactor van rond de 30; een tijdschrift als Physical Review Letters, dat wel het belangrijkste tijdschrift op natuurkundig gebied kan worden genoemd, heeft een impactfactor van rond de 7; en meer gespecialiseerde tijdschriften als de andere onderdelen van Physical Review komen rond de 2,5 uit.[1].

De impactfactor kan door verscheidene oorzaken vertekend worden. Zo hebben veel "review"-tijdschriften forse impactfactoren: de artikelen daarin zijn overzichtsartikelen van vakgebieden, en deze worden onevenredig veel geciteerd; daarnaast is er ook een sterke variatie tussen verschillende vakgebieden.[2] De hoogte van de impactfactor zegt vaak meer iets over de grootte van een bepaald vakgebied dan over het 'belang' ervan.

Zie ook

  • h-index, een methode voor het bepalen van de impactfactor van een onderzoeker.

Noten

  1. Thomson Scientific, Journal Citation Reports, Science edition 2006
  2. Eugene Garfield, The Thomson scientific impact factor, essay op thomson.com

Externe links

  • The Impact Factor, van de website van het Institute for Scientific Information, nu onderdeel van Thomson ISI.