Blooker (fabriek): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
8 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
uitbreiding datum: gegevens uit Het xyz van Amsterdam
k (→‎Trivia: +Daalders)
k (uitbreiding datum: gegevens uit Het xyz van Amsterdam)
'''Blooker''' is de naam van een voormalige [[cacao]]fabriek die in [[1824]] in [[Amsterdam]] werd opgericht en tot [[1962]] heeft bestaan.
 
In de molen [[De Vriendschap (molen)|De Vriendschap]] aan het Oetgenspad 133 waar vroeger verf en tabak mee werd gemalen, begon [[Jurriaan Blooker]] inop 3 april [[1798]] voor 2200 gulden zijn snuiftabak-fabriek. Twaalf jaar na zijn dood begonnen zijn zoons Johannes (overleden 1858) en Cornelis (overleden 1836) in [[1813]] hun chocoladefabriek. Na enkele uitbreidingen en een grote brand verhuisde de 'Stoom-Chocolaadfabriek' in [[1886]] naar een nieuwe locatie in Amsterdam, aan de Weesperzijde 194 en de [[Omval (Amsterdam)|Omval]], waar nu het gebouw Leeuwenburgh, het voormalige hoofdkantoor van de voormalige Postbank, staat.
 
Reeds in [[1905]], was de fabriek grotendeels gemechaniseerd, net als bij [[Ringers]] en [[Casparus en Coenraad van Houten|Van Houten]], maar dat kon niet worden gezegd van de vele kleinere werkplaatsen waar ook chocolade werd geproduceerd.
2.468

bewerkingen

Navigatiemenu