Haarlem IJmuidense Spoorweg-Maatschappij: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dh3201 (overleg | bijdragen)
Haakjes weg
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 8: Regel 8:


==Activiteiten elders==
==Activiteiten elders==
De treinstellen van de HIJSM zijn nu door heel het land aan te treffen. De Plan U-treinen zijn actief voor bijzondere gelegenheden, zoals museale ritten, bezoeken aan spoorwegevenementen en [[museumspoorlijn]]en. Te zijner tijd komt daar dus nog een DE-2 bij. Daarmee is de HIJSM actief binnen de doelstellingen van de stichting, namelijk het behouden van de Nederlandse museumdieseltreinstellen. Het bijzondere van deze treinstellen is dat zij alle door de Nederlandse spoorwegmaterieelindustrie zijn gebouwd, een industrietak die in Nederland niet meer bestaat. De DE-2 is gebouwd bij [[Allan Rotterdam|Allan]] in [[Rotterdam]] in 1954 en de Plan U bij [[Werkspoor]] in [[Utrecht (stad)|Utrecht]] in 1962.
De treinstellen van de HIJSM waren tot begin 2009 door heel het land aan te treffen. De Plan U-treinen waren actief voor bijzondere gelegenheden, zoals museale ritten, bezoeken aan spoorwegevenementen en [[museumspoorlijn]]en. Het plan is dat te zijner tijd daar nog een DE-2 bij komt. Daarmee is de HIJSM actief binnen de doelstellingen van de stichting, namelijk het behouden van de Nederlandse museumdieseltreinstellen. Het bijzondere van deze treinstellen is dat zij alle door de Nederlandse spoorwegmaterieelindustrie zijn gebouwd, een industrietak die in Nederland niet meer bestaat. De DE-2 is gebouwd bij [[Allan Rotterdam|Allan]] in [[Rotterdam]] in 1954 en de Plan U bij [[Werkspoor]] in [[Utrecht (stad)|Utrecht]] in 1962.

==Vernieling treinstellen==
Door [[vandalisme|vandalen]] werden in de nacht van 21 op [[22 februari]] [[2009]] van de vier treinstellen te [[Haarlem]] (113, 155, 121 en 180) deuren opengebroken en de ruiten en het interieur vernield. Al het materieel is zwaar beschadigd en (voorlopig) niet meer rijvaardig. De schade bedraagt zeker enige honderduizenden euro's.


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 27 apr 2009 22:45

De Haarlem IJmuidense Spoorweg Maatschappij (afgekort Stichting H.IJ.S.M.) is een organisatie die oud treinmaterieel weer rijdend wil krijgen.

Doelstelling

De stichting werd op 21 juli 2000 opgericht te Velsen en de aanvankelijke doelstelling was om met museummaterieel weer op de oude, buiten gebruik zijnde, IJmuiderlijn te gaan rijden. In het begin werd dit idee met veel enthousiasme ontvangen, maar na enige tijd bleek het toch een zeer moeilijk te bereiken doel te zijn. Inmiddels is er vanuit de H.IJ.S.M. een tweede stichting ontstaan, de Werkgroep IJmuider Spoorlijn (WIJS) die zich bezig houdt met alle activiteiten die noodzakelijk zijn om de IJmuiderlijn te behouden.

Materieel

In Haarlem kwamen twee treinstellen DE-2 (Blauwe Engel) aan, die (zo was het plan) op de IJmuiderlijn zouden gaan rijden. Dat waren de stellen 164 en 180, die van Syntus afkomstig waren. De 164 zou als plukstel dienen om de 180 weer compleet te maken. Later werd het HIJSM-materieel versterkt met de komst van twee treinstellen Plan U (Rode Duivels), de 113 en de 115. Evenals de DE-2's waren ook deze, na jaren trouwe dienst bij de Nederlandse Spoorwegen, van Syntus afkomstig. Omdat deze stellen destijds nog maar kort buiten dienst waren, werd besloten deze eerst dienstvaardig te maken en daarna door te gaan met de DE-2. Immers, de Plan U's waren relatief eenvoudig gereed te krijgen, hoewel zelfs dat voor een nog jonge stichting een hele opgave bleek. Maar inmiddels zijn de stellen toegelaten op het landelijke net, een hele prestatie. In 2007 werd een derde Plan U, de 121, aan de collectie toegevoegd. Omdat een exploitatie van een museumlijn en het onderhouden van museaal dieselmaterieel die op het landelijke net mogen rijden twee geheel verschillende activiteiten zijn, worden de activiteiten voor de IJmuiderlijn nu door de stichting WIJS voort gezet.

Activiteiten elders

De treinstellen van de HIJSM waren tot begin 2009 door heel het land aan te treffen. De Plan U-treinen waren actief voor bijzondere gelegenheden, zoals museale ritten, bezoeken aan spoorwegevenementen en museumspoorlijnen. Het plan is dat te zijner tijd daar nog een DE-2 bij komt. Daarmee is de HIJSM actief binnen de doelstellingen van de stichting, namelijk het behouden van de Nederlandse museumdieseltreinstellen. Het bijzondere van deze treinstellen is dat zij alle door de Nederlandse spoorwegmaterieelindustrie zijn gebouwd, een industrietak die in Nederland niet meer bestaat. De DE-2 is gebouwd bij Allan in Rotterdam in 1954 en de Plan U bij Werkspoor in Utrecht in 1962.

Vernieling treinstellen

Door vandalen werden in de nacht van 21 op 22 februari 2009 van de vier treinstellen te Haarlem (113, 155, 121 en 180) deuren opengebroken en de ruiten en het interieur vernield. Al het materieel is zwaar beschadigd en (voorlopig) niet meer rijvaardig. De schade bedraagt zeker enige honderduizenden euro's.

Externe link

Sjabloon:Spoorweg- en trammusea in Nederland