Valerius Gratus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Purbo T (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ksh:Valerius Gratus
Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB
Regel 10: Regel 10:
[http://www.forumancientcoins.com/Roman-Coins.asp?e=Valerius_Gratus&par=931&pos=1&target=105 Munten van Valerius Gratus]
[http://www.forumancientcoins.com/Roman-Coins.asp?e=Valerius_Gratus&par=931&pos=1&target=105 Munten van Valerius Gratus]


{{Navigatie Prefproc Judea}}
{{Navigatie gouverneurs van Romeins Judea}}


[[Categorie:Gouverneur van Romeins Judea|Gratus]]
[[Categorie:Gouverneur van Romeins Judea|Gratus]]

Versie van 6 mei 2009 01:23

Valerius Gratus was de vierde praefectus van Judea. Hij bestuurde de Romeinse provincie van 15 tot 26 na Chr. Hij is de eerste prefect over Judea die benoemd is door keizer Tiberius. In lijn met Tiberius' gewoonte voerde Gratus relatief lang het bewind over Judea. Gratus was de opvolger van Annius Rufus en werd op zijn beurt opgevolgd door Pontius Pilatus.

Benoeming van hogepriesters

Het begin van Gratus' ambtsperiode kenmerkt zich door een aantal kort op elkaar volgende benoemingen van hogepriesters van de Joodse tempel in Jeruzalem. Wellicht wilde Gratus op die manier voorkomen dat de hogepriesters al te veel politieke invloed kregen, zoals de hogepriester Annas dat had gehad tijdens Gratus' voorgangers. Gratus zette Annas dan ook af, en benoemde in slechts enkele jaren tijd achtereenvolgens Ismaël ben Phiabi (15 na Chr.), Eleazar ben Ananus (16 na Chr.), Simon ben Kamithus (17 na Chr.) en Jozef Kajafas, de schoonzoon van Annas (18 na Chr.) (zie ook de Lijst van Hogepriesters in de Herodiaanse periode). Kajafas bleef hogepriester gedurende de rest van Gratus' bewindsperiode (en die van zijn opvolger Pontius Pilatus). Historici zijn het er niet over eens waarom Gratus na de benoeming van Kajafas geen hogepriesters meer verving. Voelde Gratus zich inmiddels voldoende zeker van zijn positie ten opzichte van die van de hogepriester? Vond hij Kajafas een beter bestuurder dan zijn voorgangers? Stond Kajafas meer dan zijn voorgangers een pro-Romeinse politiek voor? Of was de benoeming van Kajafas een compromis tussen Gratus en de Judeese priesterlijke families?

Munten

Evenals zijn voorgangers Coponius en Marcus Ambibulus (en wellicht ook Annius Rufus) liet Gratus bronzen munten slaan, waarop hij om rekening te houden met Joodse gevoeligheden geen afbeeldingen van personen (zoals de keizer) liet slaan, maar symbolen. De symbolen die hij gebruikte weken echter af van die van zijn voorgangers. Wellicht probeerde Gratus zich op deze wijze van hen te onderscheiden en zo zijn positie als nieuwe machthebber over Judea te markeren.

Externe link

Munten van Valerius Gratus

Sjabloon:Navigatie gouverneurs van Romeins Judea