Andry Rajoelina: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
Pancho Villa (overleg | bijdragen)
-sjabloon
Regel 1: Regel 1:
{{actueel}}
{{Infobox ambtsbekleder
{{Infobox ambtsbekleder
| naam=Andry Rajoelina
| naam=Andry Rajoelina

Versie van 9 mei 2009 23:53

Andry Rajoelina
Andry Rajoelina
Geboren 30 mei 1974
Antananarivo,Madagaskar
Politieke partij TGV
President van de Hoge Autoriteit van Madagaskar[1]
Huidige functie
Aangetreden 17 maart 2009
Premier Monja Roindefo
Voorganger Marc Ravalomanana
(als president)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Andry Nirina Rajoelina (Antananarivo, 30 mei 1974) is sinds 17 maart 2009 president van Madagaskar[2]. Rajoelina, een voormalig professioneel dj en eigenaar van televisiekanaal VIVA, was van december 2007 tot februari 2009 burgemeester van de hoofdstad Antananarivo.

Carrière

Rajoelina begon met het organiseren van evenementen en shows, wat hij van 1994 tot 2000 deed. Daarnaast richtte hij het bedrijf Injet op, gespecialiseerd in printopdrachten en advertenties.

Protesten

Als leider van de oppositionele politieke partij TGV (Tanora malaGasy Vonona, Vastbesloten Malagassische Jeugd) was Rajoelina betrokken bij protesten tegen de zittende president Marc Ravalomanana, waarbij Rajoelina volgens de legerleiding werd gesteund door 99% van de militairen in het land.[3] Nadat Ravalomanana de macht had overgedragen aan een groep hoge legerofficiëren, schoven deze de presidentiële macht op 17 maart 2009 weer door naar Rajoelina[2]. Een dag later erkende het Hooggerechtshof van Madagaskar de legaliteit van de machtsoverdracht. [4]