Katholieke Universiteit Brussel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Gronky (overleg | bijdragen)
Regel 2: Regel 2:


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
Ze ontstond in [[1969]] als [[Nederlands]]talige afdeling van de "''Facultés Universitaires Saint-Louis''" te [[Brussel (stad)|Brussel]]. Dit was een instelling voor hoger onderwijs (op initiatief van de [[Jezuïet|jezuïeten]]), die goede contacten onderhield met de Leuvense universiteit. Toen deze laatste gesplitst werd in een Franstalige en Nederlandstalige universiteit, was de oprichting van een Nederlandstalige afdeling in Brussel een logisch gevolg: '''Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius''' ('''UFSAL'''), genaamd naar de Spaanse [[Jezuïeten|jezuïet]] en [[Heilige (christendom)|heilige]] [[Aloysius Gonzaga]] (1568-1591). De K.U. Brussel is dus een jonge en kleinschalige [[universiteit]] in Brussel.
Ze ontstond in [[1969]] als [[Nederlands]]talige afdeling van de "''[[Facultés Universitaires Saint-Louis]]''" te [[Brussel (stad)|Brussel]]. Dit was een instelling voor hoger onderwijs (op initiatief van de [[Jezuïet|jezuïeten]]), die goede contacten onderhield met de Leuvense universiteit. Toen deze laatste gesplitst werd in een Franstalige en Nederlandstalige universiteit, was de oprichting van een Nederlandstalige afdeling in Brussel een logisch gevolg: '''Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius''' ('''UFSAL'''), genaamd naar de Spaanse [[Jezuïeten|jezuïet]] en [[Heilige (christendom)|heilige]] [[Aloysius Gonzaga]] (1568-1591). De K.U. Brussel is dus een jonge en kleinschalige [[universiteit]] in Brussel.


De K.U. Brussel ondertekende op 5 juli 2007 de intentieverklaring tot samenwerking met de Brusselse partners [[EHSAL]], [[HONIM]] en [[VLEKHO]] en de oprichting van de Nieuwe Brusselse Instelling, HUB, [[Hogeschool-Universiteit Brussel]].
De K.U. Brussel ondertekende op 5 juli 2007 de intentieverklaring tot samenwerking met de Brusselse partners [[EHSAL]], [[HONIM]] en [[VLEKHO]] en de oprichting van de Nieuwe Brusselse Instelling, HUB, [[Hogeschool-Universiteit Brussel]].

Versie van 20 mei 2009 00:05

De Katholieke Universiteit (van) Brussel (afgekort als K.U. Brussel of KUB) is een katholieke universiteit in Brussel.

Geschiedenis

Ze ontstond in 1969 als Nederlandstalige afdeling van de "Facultés Universitaires Saint-Louis" te Brussel. Dit was een instelling voor hoger onderwijs (op initiatief van de jezuïeten), die goede contacten onderhield met de Leuvense universiteit. Toen deze laatste gesplitst werd in een Franstalige en Nederlandstalige universiteit, was de oprichting van een Nederlandstalige afdeling in Brussel een logisch gevolg: Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius (UFSAL), genaamd naar de Spaanse jezuïet en heilige Aloysius Gonzaga (1568-1591). De K.U. Brussel is dus een jonge en kleinschalige universiteit in Brussel.

De K.U. Brussel ondertekende op 5 juli 2007 de intentieverklaring tot samenwerking met de Brusselse partners EHSAL, HONIM en VLEKHO en de oprichting van de Nieuwe Brusselse Instelling, HUB, Hogeschool-Universiteit Brussel.

Studierichtingen

Men kan er onderwijs volgen als bachelor in de:

  • Rechten
  • Taal- en Letterkunde
  • Economie

Daarnaast zijn er nog enkele gespecialiseerde en aanvullende programma's binnen de derde cyclus (Master na Master, Voortgezet Academisch Onderwijs en Doctoraten).

Naar curriculum-ontwikkeling richt men zich tot aansluitende Master-opleidingen aan de KULeuven, waarmee nauw wordt samengewerkt (o.m. uitwisseling van docenten). Ook met de Franstalige zusterinstelling blijven er intense contacten, zodat men sterk staat in uitwisselingscursussen en het niveau van het onderricht in het Frans. In het tweetalige Brussel en België is dat een extra troef.

Onderwijsvorm

De K.U. Brussel koos resoluut voor het concept Onderwijs in Dialoog (OiD). Onderwijs in Dialoog kenmerkt zich door een doorgedreven aandacht voor studententenbegeleiding in een kleinschalige context, met bijzondere aandacht voor kritische reflectie en probleemanalyse via de zelfwerkzaamheid van de studenten. Het onderwijs wordt verstrekt in kleine groepen. De afstand tussen de student en docent in het leerproces is zo klein mogelijk.

Concreet betekent dit interactieve hoorcolleges die discussie stimuleren, seminaries in beperkte groepen, persoonlijke opdrachten met directe feedback, permanente en formatieve evaluatievormen, en inspraak van de studenten bij de organisatie van studie en begeleiding. Zo krijgen studenten reële inspraak in het collegerooster, de examenregeling, de evaluatie van de doceerpraktijk, de invulling van de opleidingsonderdelen en de organisatie van extra-curriculaire activiteiten.

Onderwijs in dialoog wordt zowel door de studenten als de oudstudenten van de K.U. Brussel in hoge mate geapprecieerd en zorgt voor een grote verbondenheid van de studenten met de instelling en de opleiding.

Zie ook

Externe link

Sjabloon:Navigatie universiteiten in België