Master na master: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pompidom (overleg | bijdragen)
k Titel van Master-na-master gewijzigd in Master na master: Zie verzoek WP:AV
(geen verschil)

Versie van 2 jun 2009 22:01

Een master-na-masteropleiding is een universitaire studie die volgt op een afgewerkte master. Dikwijls is het een vorm van specialisatie of vervolmaking na een basisopleiding. Soms is de toelating tot een master na master beperkt, omdat de opleiding zeer gespecialiseerde (dure) infrastructuur vraagt. Selectie van de kandidaten gebeurt dan doorgaans op grond van de behaalde studieresultaten, eventueel aangevuld met een schriftelijke of mondelinge motivatie door de kandidaat.

De master na master komt sedert het Bolognaproces grotendeels in de plaats van de vroegere postgraduaatsopleidingen (Vlaanderen) of postdoctorale opleidingen (Nederland).

De meeste master-na-masteropleidingen duren één jaar (ca 60 ECTS-studiepunten). De studiebelasting kan echter verschillen van student tot student, afhankelijk van de vooropleiding en eventuele vrijstellingen.

Voorbeelden

Universitaire opleidingen met meerdere afstudeerrichtingen, bieden een niet-gevolgde afstudeerrichting meestal aan als master na master.

  • Zo kan een psycholoog, afstudeerrichting schoolpsychologie door het volgen van een master na master ook de afstudeerrichting organisatiepsychologie verwerven.
  • Een master in de wiskunde kan verder studeren in een master na master in de statistiek.

Andere masters na masters zijn wat polyvalenter, en kunnen een zinvolle aanvulling vormen vanuit verschillende onderliggende masters:

  • een master na master in de biochemie kan gevolgd worden na Master biologie, chemie, ingenieurswetenschappen (chemie), landbouwwetenschappen, medische wetenschappen,...
  • een master na master in de literatuurwetenschappen kan na bijna elke universitaire taalopleiding gekozen worden.

Zie ook