Kaveri: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Idioma-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: lt:Kaveris
BenzolBot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: es:Río Kaveri
Regel 23: Regel 23:
[[de:Kaveri]]
[[de:Kaveri]]
[[en:Kaveri River]]
[[en:Kaveri River]]
[[es:Kaveri]]
[[es:Río Kaveri]]
[[fi:Kaveri]]
[[fi:Kaveri]]
[[fr:Kâverî]]
[[fr:Kâverî]]

Versie van 3 jun 2009 18:12

Een van de twee Sivasamudramwatervallen
De Kaveri bij Tiruchirapalli

De rivier Kaveri (Kannada: ಕಾವೇರಿ, Tamil: காவிரி) (voorheen de Cauvery) is een van de grootste rivieren van India en is voor hindoes heilig. De rivier heeft haar oorsprong in de West-Ghats, in de staat Karnataka en stroomt, via het zuiden van het Hoogland van Dekan, in de staten Karnataka en Tamil Nadu, uit in de Golf van Bengalen. De rivier is 765 kilometer lang.

De oppervlakte van het bekken van de rivier wordt geschat op ruim 70.000 km² en de rivier heeft vele zijrivieren, waaronder de Hemavati, Arkavathy, Lakshmana Tirtha, Kabini, Bhavani, Noyyal en de Amaravati.

Ten oosten van de stad Mysore vormt de rivier het eiland van Sivasamudra, met aan beide kanten de honderd meter hoge Sivasamudramwatervallen[1].

De Kaveri stroomt via meerdere mondingen uit in de Golf van Bengalen. De zeer uitgebreide delta is vruchtbaar en rijk aan silt.

De rivier wordt gebruikt voor een uitgebreid irrigatiesysteem en voor waterkrachtcentrales. In het westelijke deel van de rivier ligt één van de oudste waterkrachtcentrales van India. De rivier maakt geïrrigeerde landbouw al eeuwenlang mogelijk, en fungeerde en fungeert als de levensader voor oude koninkrijken en moderne steden in Zuid-India.

<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

">[bron?]

Zie de categorie Kaveri van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.