Grimboudplein 12: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
36 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB
(Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB)
{{Infobox HPplaats PlaatsHarry Potter
| naam = Grimboudplein 12
| afbeelding =
| engels = 12, Grimmauld Place
| functie = Hoofdkwartier van de Orde van de Feniks
| locatie = Londen
| eigenaar = Harry Potter
| bewoners = [[Knijster]], Sirius Zwarts
| vanaf =
}}
 
'''Grimboudplein 12''' is het adres van een huis in een buitenwijk van [[Londen]] dat voorkomt in de zevendelige [[Harry Potter]]-boekenserie van [[Joanne Rowling]].
 
Het huis, gelegen aan een plein, is al eeuwenlang in bezit van de Familie Zwarts, een oude tovenaarsfamilie, die erg veel waarde hecht aan de zogenoemde bloedzuiverheid. Hiermee wordt bedoeld dat alleen tovenaars uit een zuiver tovenaarsgeslacht "goed" zijn, en dus iedereen die [[Snul]] is, te veel met [[Dreuzel]]s omgaat of er zelfs mee trouwt, verstoten wordt uit de familie.
 
==De Stamboom==
Het huis zit tussen twee andere huizen ingeklemd. Men kan de deur bereiken door middel van een uitgesleten trapje. De zwarte verf op de deur is haveloos en bekrast en de zilveren klopper van heeft de vorm van een kronkelende slang. Er is geen sleutelgat of brievenbus. Een tik met een [[Toverstok (Harry Potter)|toverstok]] is genoeg om te laten weten dat je voor de deur staat. De deur gaat dan vanzelf open.
 
De hal is aardedonker en ruikt naar vocht, stof en een zoetige rottingsgeur. Toen het huis nog niet helemaal was schoongemaakt wasemde het huis verval en leegstand uit.
 
Op de muren in de hal zit afbladderend behang en op de vloer ligt oud en versleten tapijt. De kroonluchter is bedekt met spinrag en de portretten aan de muur zijn zwart van ouderdom. Diverse objecten in het huis hebben de vorm van een slang. Ook staat er een grote paraplubak die van een afgehakt trollenbeen lijkt te zijn gemaakt.
 
Een donkere trap leidt naar de eerste verdieping. Langs de trap hangen rijen met houten wandplaten waarop hoofden van huis-elfen zijn opgehangen. Volgens de traditie bij de Familie Zwarts wordt een huiself, zodra deze te oud wordt om een dienblad vast te houden, onthoofd en krijgt een plaatsje naast de andere onthoofde huiselfen.
 
Op de tweede verdieping zijn diverse kamers. Tijdens Harry Potters verblijf in het begin van het vijfde boek krijgt hij de kamer achter de eerste deur rechts. In die kamer hangt ook een schilderij van het meest impopulaire schoolhoofd ooit, [[Firminus Nigellus]].
 
{{Navigatie plaatsen Harry Potter}}
 
[[Categorie:Plaats in Harry Potter]]
[[Categorie:Fictief bouwwerk]]
 
{{HP-plaats}}
 
[[ar:12 غريموولد بليس]]

Navigatiemenu