International Standard Music Number: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
intro aangepast; linkfixes
k (Titel van ISMN gewijzigd in International Standard Music Number: voluit geschreven in plaats van afkorting)
(intro aangepast; linkfixes)
'''ISMNInternational Standard Music Number''' of ('''International Standard Music NumberISMN''') is een internationaal identificatiesysteem voor bladmuziek ([[partituur|partituren]], songteksten met muziek, songbooks, enz.). Dit systeem is in 1994 ingevoerd en is vergelijkbaar met het [[Internationaal Standaard Boeknummer|ISBN]] voor boeken. Het ISMN wordt o.a. gebruikt in catalogi van muziekbibliotheken en muziekuitgeverijen, zoals het ISBN wordt gebruikt in catalogi van bibliotheken en uitgeverijen.
 
Het systeem is beschreven in de internationale norm [[International Organization for Standardization|ISO]] 10957:1993.
Zoals bij ISBN kunnen de tweede en derde groep variëren in lengte. Uitgeverijen die slechts weinig publiceren, krijgen een langere uitgeverscode dan uitgeverijen die veel publiceren; een uitgeverij met een code van drie cijfers kan tot 100.000 publicaties nummeren; met een code van vier cijfers is dit beperkt tot 10.000, enz.
 
Eveneens zoals bij ISBN kunnen ISMN's in [[streepjescode]]s verwerkt worden: als "landcode" voor de streepjescode is de prefix 979 gereserveerd (voor ISBN is dit 978 en voor [[International Standard Serial Number|ISSN]] is dit 977).
 
ISMN-nummers worden uitgereikt door nationale ISMN-bureaus, of, bij gebrek daaraan, door het International ISMN Agency. Dit agentschap is gevestigd in de Schlossstraße 50 in Berlijn (Steglitz) ([[Duitsland]]).
 
== Zie ook ==
*[[Internationaal Standaard Audiovisueel Nummer|ISAN]] (International Standard Audiovisual Number, voor audiovisuele opnamen)
*[[Internationaal Standaard Boeknummer|ISBN]] (International Standard Book Number)
*[[International Standard Recording Code|ISRC]] (International Standard Recording Code, voor geluidsopnamen)
*[[ISRN]] (International Standard Technical Report Number, voor technische rapporten)
*[[International Standard Serial Number|ISSN]] (International Standard Serial Number, voor tijdschriften en andere periodieke publicaties)
*[[Internationale Standaard Tekst Code|ISTC]] (International Standard Text Code)
 
== Website ==
9.280

bewerkingen

Navigatiemenu