Lycopeen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
Botgeholpen doorverwijzing: BASF - Verwijzing(en) gewijzigd naar BASF (chemieconcern)
(Schimmel DP)
k (Botgeholpen doorverwijzing: BASF - Verwijzing(en) gewijzigd naar BASF (chemieconcern))
Bij [[oxidatie]], door chloor of zuren, of [[reductie (chemie)|reductie]] verliest lycopeen de rode kleur, omdat de dubbele bindingen dan verbroken worden.
 
In 2009 heeft de [[Europese Commissie]] lycopeen ook toegelaten als voedselingrediënt (dus niet louter als kleurstof)<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:106:0055:0059:NL:PDF Beschikking van de Commissie van 23 april 2009 tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van lycopeen als nieuw voedselingrediënt.] Publicatieblad L106 van 28 april 2009</ref>. Het mag o.a. gebruikt worden in [[sportdrank]]en, vetten en [[dressing]]s, en [[voedingssupplement]]en. Het gaat specifiek over synthetisch lycopeen dat door [[BASF (chemieconcern)|BASF]] wordt geproduceerd.
 
Lycopeen van natuurlijke oorsprong (uit tomaten geïsoleerd) werd vóór 1997 al gebruikt in voedingsmiddelen binnen Europa, valt zodoende niet onder deze wetgeving voor "Nieuwe voedingsmiddelen", en mag daarom als voedselingrediënt gebruikt (blijven) worden.
420.155

bewerkingen

Navigatiemenu