Studietoelage: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k lf
Pompidombot (overleg | bijdragen)
Regel 18: Regel 18:
* [http://www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen/ studietoelagen van de Vlaamse gemeenschap]
* [http://www.ond.vlaanderen.be/studietoelagen/ studietoelagen van de Vlaamse gemeenschap]


[[Categorie:Onderwijs in Vlaanderen]]
[[Categorie:Onderwijs binnen de Vlaamse Gemeenschap]]

Versie van 8 jul 2009 11:23

Voor Nederland zie: Studiefinanciering

Sjabloon:Portaal

Een studietoelage (vroeger ook wel bekend onder de naam studiebeurs) is een financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap voor het helpen dragen van de studiekosten. Daarmee zet de Vlaamse regering verder wat het Nationaal Studiefonds, opgericht na de tweede wereldoorlog in het kader van de democratisering van het onderwijs, op federaal niveau beoogde.

Voor het hoger onderwijs houdt men in Vlaanderen rekening, behalve met de financiële draagkracht ook met de gevolgde studie en de behaalde studieresultaten (bijvoorbeeld het behalen van "credits" à rato van een aantal studiepunten ). Ook het al dan niet huren van een kamer bepaalt mee de hoogte van de studietoelage. De toelage wordt altijd aan de student betaald, niet meer aan de ouders.

In het secundair onderwijs is de toelage beperkter (zo'n 100 à 1250 € in 2007). Omdat er geen inschrijvingsgeld is, dient ze meer voor het helpen betalen van de schoolkosten (uitstappen, leermateriaal, ... ). De toekenning gebeurde tot 2006-2007 op grond van de financiële situatie van de ouders: het belastbaar inkomen, het aantal personen in het gezin, eventuele uitkeringen, ... De leerling moest ook voortgang boeken in zijn studies.
Vanaf schooljaar 2007-2008 worden de financiële toekenningsvoorwaarden herzien, en gelijkgeschakeld met die voor het hoger onderwijs. Daardoor komen meer gezinnen in aanmerking voor wat nu officieel een schooltoelage heet. Eén van de belangrijke voorwaarden voor het hoger onderwijs, "studievoortgang", verdwijnt echter voor het secundair onderwijs. Er is enkel een leeftijdsgrens.
De toelage gaat doorgaans naar de ouders, maar in uitzonderlijke situaties wordt het geld aan de leerling betaald. Dit gebeurt alleen als de leerling zijn onafhankelijkheid of zelfstandigheid kan aantonen.

Vanaf 2008-2009 wordt er ook een schooltoelage voor het basisonderwijs (kleuter en lager) en voor het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs toegekend.

Meestal is een Vlaamse studietoelage lager dan het Nederlandse systeem van studiefinanciering. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de inschrijvingsgelden aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten veel hoger liggen, en aan het feit dat Vlaamse studenten fiscaal nog ten laste van de ouders blijven, die voor hen ook nog kinderbijslag ontvangen.

Zie ook

Externe link