Hephaestion: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
afb.
Rubinbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: sh:Hefestion
Regel 43: Regel 43:
[[pt:Heféstion]]
[[pt:Heféstion]]
[[ru:Гефестион (военачальник)]]
[[ru:Гефестион (военачальник)]]
[[sh:Hefestion]]
[[sk:Hefaistion]]
[[sk:Hefaistion]]
[[sv:Hefaistion]]
[[sv:Hefaistion]]

Versie van 19 jul 2009 01:51

Hephaistion, Detail van de zogeheten „Alexandersarcofaag“, ca. 300 v. Chr.

Hephaistion (Oudgrieks: (grc) ) of Hephaestion (ca. 356 v.Chr. - herfst 324 v.Chr.) was een zoon van Amyntor, een Macedonisch aristocraat, vriend van Alexander de Grote en waarschijnlijk ook zijn geliefde.

Hephaestions kindertijd

Over het algemeen wordt aangenomen dat Alexander Hephaestion al kende sinds hij een kleine jongen was. Volgens sommige verhalen kwam Hephaestion naar het paleis van Philippus om daar, net als Alexander naar een uitstekende school te gaan (waar ook bijvoorbeeld Ptolemaeus, Perdiccas en Philotas werden opgeleid). Er wordt echter ook aangenomen dat Hephaestion enige jaren ouder was dan Alexander. Of zij dus daadwerkelijk de zelfde school volgden is onbekend. Ook het verhaal dat Alexander en Hephaestion melktanden, dan wel haarlokken uitwisselden als teken van vriendschap en in medaillons om hun nek droegen, is niet bevestigd.

Campagne in Azië

Hephaestion begeleidde vanaf het begin de campagne van Alexander in Azië, vechtend in de Eenheid van de Cavalerie of de "Punt". Hephaestion vocht meestal rechts van Alexander, als beschermer en rechterhand.

Hephaestion was een bijzonder begaafde bevelhebber, en blonk in logistiek uit.

Tijdens de campagne van India nam Hephaestion opnieuw militaire verantwoordelijkheden op, hij moest een rivier overbruggen leidde één eskader van de "Punt" in de slag bij de rivier Hydaspes. Bij de belegering van Peuceolatis, had hij het enige bevel en nam de stad met succes in na dertig dagen. Hij hoorde bij zijn beste vrienden (en de enige, echte geliefde) en was een generaal van Alexander's leger. Hephaestion heeft alle veldslagen overleefd.

Het bekende misverstand

Sisygambis, de Perzische koninginmoeder, verwarde naar verluidt de grotere Hephaestion met Alexander, die de excuses van Sisygambis aanvaardde en zei dat Hephaestion "ook Alexander is". Het incident wordt beschouwd als het eerste voorbeeld van de openbare emotionele intimiteit tussen de twee jongens.

Extra informatie over Hephaestion

Met Hephaestion bootste Alexander een scène na waarbij ze de graven van Achilles en Patroclus bekransten. Hephaestion heeft, net als alle andere goede vrienden en officieren van Alexander, moeten trouwen met een Perzische vrouw. Maar Hephaestion was Alexander's enige grote liefde en omgekeerd. Alexander trouwde met de zus van Hephaestion's vrouw, zodat hun kinderen neefjes zouden worden. Dit was hun grote droom, maar zo ver kwam het niet.

Hephaestions dood

Hephaestion is niet gestorven in een veldslag, maar aan indigestie. Hij was ziek geworden en had zeer hoge koorts. De hofarts Philippus was achtergebleven bij een ander deel van het leger, zodat een andere dokter zijn plaats had ingenomen. Hephaestion mocht een paar dagen niet eten maar toen de dokter even weg was, deed hij dit wel. Dat was de oorzaak van Hephaestion's dood. Als eerbetoon liet Alexander de grootste brandstapel en offers ooit maken. Sommigen zeggen dat Alexander ziek is geworden en ook gestorven is omdat hij niet kon leven zonder Hephaestion. Hij zou de wil om te leven hebben opgegeven.