Progressieve rock: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
479 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
→‎Subgenres en bijbehorende bands: AOR heeft niets te maken met progressieve rock
(→‎Subgenres en bijbehorende bands: "math-rock" uitgebreid)
(→‎Subgenres en bijbehorende bands: AOR heeft niets te maken met progressieve rock)
 
Binnen de ''klassieke'' progressieve rock worden vaak nog de verscheidene subgenres of verwante genres beschouwd, zoals:
 
*'''[[Adult Oriented Rock|AOR - Adult Orientated Rock]]''': Onder, in het Nederlands, ''rockmuziek voor volwassenen'' verstaat men de melodieuze gitaargeoriënteerde tegen [[hardrock]] aanleunende mainstreamrock uit de jaren 80. Het is getekend door harmonisch gezang, de hang naar perfectionisme en een bombastische productie. ''AOR'' wordt ook wel ''Melodieuze Rock'' genoemd. De belangrijkste bands van dit genre zijn [[Whitesnake]], [[Journey]], [[Foreigner]] en [[Survivor]].
 
*'''[[Art rock]]''': Net als ''Artpop'' is bij ''Artrock'' ook het artistieke geheel belangrijk. Het grote verschil is dat bij ''Artrock'' eigenlijk de klassieke rockband-opzet wordt gebruikt: elektrische gitaar, basgitaar en drums. Bij ''Artpop'' staan meer de keyboards en ''sampler'' op de voorgrond. Vaak betiteld men ''Artrock'' als perfectionistisch. De belangrijkste bands zijn vroege albums van The Alan Parsons Project, alsmede [[Barclay James Harvest]], [[10cc]], Pink Floyd en [[Supertramp]].
*'''[[Krautrock]]''': Deze variant komt uit Duitsland en ontstond in de late jaren 60 en vroege jaren 70. De ''Krautrock''-scene omvat meerdere stromingen; bijvoorbeeld ''Jazzrock'' en ''Space Rock''. De ''Krauts'' is een Engelse onofficiële term voor ''Duits''. Bands die ook internationaal bekend zijn geworden zijn [[Amon Düül]], [[Can]], [[Faust (band)|Faust]], [[Kraftwerk]] en [[Neu!]].
 
*'''[[Math-Rock]]''': Dit is een redelijk onbekende vorm van progressieve rock die in de jaren 90 tot bloei kwam, maar waar in de jaren 70 en 80 ook al mee werd geëxpirimenteerd, onder meer door [[Rush (band)|Rush]] en [[King Crimson]]. De muziek wordt gedomineerd door riffs en duidelijk aanwezige ritmes, en het drumstel is het belangrijkste instrument. De [[Maat (muziek)|maat]] is uitzonderlijk ingewikkeld (vandaar de naam; velen zien dit als "mathematisch") en atypisch; voorkomende maten zijn onder meer 1311/8 en Y13/8. De bekendste math-rockband is [[Steve Albini|Shellac]].
 
*'''Multi-instrumentalisten''': Niet echt een genre, maar een groep muzikanten die veelal hun platen zelf inspelen. Vaak hebben de platen een symfonisch- en/of progressief karakter en zijn vaak geheel instrumentaal. Voorbeelden hiervan zijn [[Mike Oldfield]], [[David Arkenstone]], [[Klaus Schulze]], [[Andreas Vollenweider]].
11.861

bewerkingen

Navigatiemenu