AutoLISP: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Sztaki (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:


[[Categorie:Programmeertaal]]
[[Categorie:Programmeertaal]]
[[Categorie:CAD]]
[[Categorie:Computer Aided Design]]
[[Categorie:AutoCAD]]
[[Categorie:AutoCAD]]

Versie van 8 aug 2005 18:11

AutoLISP is een programmeertaal, een dialect van Lisp dat hoort bij het CAD programma AutoCAD. Hiermee is het mogelijk om extra functionaliteit toe te voegen aan het programma. Het is niet opgenomen in het pakket AutoCad LT.

AutoLISP is afgeleid van XLISP, een dialect van Lisp oorspronkelijk geschreven door David Betz. Het is een beperkte taal vergeleken met Common Lisp, uitgebreidt met commando's voor het bewerken van de (grafische) data. De eigenschappen van deze data wordt door AutoLISP bewerkt als lijsten van DXF-data waarbij gegevens van punten, stralen, hoeken, kleuren, lagen, lijnsoorten, enz. gekoppeld zijn aan een waarde.

AutoLISP werd geïntroduceerd in AutoCAD 2.18 in (Januari 1986) en steeds uitgebreid en verbeterd t/m Release 12 (Juni 1992). Daarna viel de ontwikkeling even stil, omdat Autodesk[1] aan andere talen een hogere prioriteit gaf. AutoLISP bleef echter steeds de belangrijkste programmeertaal binnen AutoCAD.

De waardering van AutoLISP is zelfs zo groot, dat andere CAD-pakketten als FelixCAD, IntelliCAD, enz. AutoLISP ook ondersteunen in hun omgeving.

Vital-LISP is een uitgebreide versie van AutoLISP, oorspronkelijk ontwikkeld door Basis Software. Dit pakket omvatte bovendien een IDE, een debugger en een compiler. Autodesk nam dit pakket over en noemt het sindsdien Visual LISP. Het werd tijdelijk los verkocht, maar definitief onderdeel van AutoCAD 2000 (maart 1999) als vervanger voor AutoLISP. Visual LISP bevat eigenlijk uit een opgewaardeerde versie van AutoLISP (inclusief alle oude AutoLISP-functionaliteit) met een van VBA afgeleide toegang tot de AutoCAD-omgeving.