Bezetting (militair): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
VolkovBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: zh:军事占领
Regel 42: Regel 42:
[[sv:Ockupation]]
[[sv:Ockupation]]
[[uk:Окупація]]
[[uk:Окупація]]
[[zh:军事占领]]

Versie van 27 jul 2009 16:27

Amsterdam, juni 1940, tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Een groep Joodse mannen wordt opgepakt door de nazi's.

Van bezetting is sprake wanneer het grondgebied van een land geheel of deels wordt bestuurd door een ander land, meestal in situaties van oorlog. Wanneer het bezettende land het bezette land formeel aan zijn grondgebied toevoegt, spreekt men van annexatie.

Er zijn verschillende soorten bezetting, zoals een militaire bezetting of een bezetting onder civiel bestuur. Het verschil tussen beide is dat bij een militaire bezetting het bezettingsleger de macht heeft, terwijl bij een civiel bestuur de burgerij nog enige inbreng heeft.

In Nederland en België wordt dit begrip vooral gebruikt voor de bezetting van deze landen tijdens de Tweede Wereldoorlog. België was van 28 mei 1940 tot de bevrijding omstreeks 17 september 1944 door Nazi-Duitsland bezet, Nederland van 15 mei 1940 tot 6 mei 1945. Nederlands-Indië was van 1942 tot 15 augustus 1945 door Japan bezet.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland door de geallieerde landen (Sovjet-Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten) bezet en opgedeeld in bezettingszones.

Zie de categorie Occupation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.