Cyborg: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
sp
+commonscat
Regel 13: Regel 13:
<ref>[http://www.kevinwarwick.com Kevin Warwick]</ref>
<ref>[http://www.kevinwarwick.com Kevin Warwick]</ref>
{{refs}}
{{refs}}
{{commonscat|Cyborgs in fiction}}
[[Categorie:Sciencefiction]]
[[Categorie:Sciencefiction]]
[[Categorie:Persoon naar eigenschap]]
[[Categorie:Persoon naar eigenschap]]

Versie van 30 jul 2009 22:02

Voor andere betekenissen van Cyborg, zie Cyborg (doorverwijspagina)
Bestand:Star Trek Experience Las Vegas Hilton.jpg
De Borg uit de Star Trek-serie. Star Trek Experience, Las Vegas

Een cyborg (van het Engelse cybernetic organism oftewel cybernetisch organisme) is de fysieke samensmelting tussen een mens en een machine. (zie ook de term cybernetica)

Voorbeelden van cyborgs zijn de Borg uit de Star Trek-serie, en de Man van Zes Miljoen en de Vrouw van Zes Miljoen, televisieseries. Ook de Terminator-filmreeks is gebaseerd op een cyborg uit de toekomst. Synoniemen voor cyborg kunnen in deze laatste series bionische man en bionische vrouw zijn.

Volgens bepaalde definities van het begrip cyborg, zijn veel mensen die nu op aarde rondlopen in feite al cyborgs, bijvoorbeeld iemand die een pacemaker heeft, voldoet aan deze definities.

De Amerikaanse biologe, filosofe en feministe Donna J. Haraway schreef in 1985 het essay Cyborg Manifesto, een pleidooi voor de afschaffing van de harde grenzen tussen mensen en dieren, organismen en machines, mannen en vrouwen.

Een van de eerste cyborgs was Kevin Warwick. Hij en zijn cyberneticateam van de universiteit van Reading, Groot-Brittannië, zijn erin geslaagd om van Kevin een populaire cyborg te maken. Kevin Warwick was ook het brein achter Cybot; een robotje dat men bij het magazine Real Robots kon krijgen. [1]

Zie de categorie Cyborgs in fiction van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.