Plutino: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Da Tovernar (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Florrat (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 57: Regel 57:
*[[Kuipergordel]]
*[[Kuipergordel]]
*[[Oortwolk]]
*[[Oortwolk]]
*[[Plutoïde]]
*[[Plutino]]


[[Categorie:Zonnestelsel]]
[[Categorie:Zonnestelsel]]

Versie van 3 aug 2009 03:20

Plutino, ook wel Trans-Neptunisch object, is de benaming voor hemellichamen (planetoïden) die qua grootte en baan met Pluto te vergelijken zijn. Zij bevinden zich in de Kuipergordel, voorbij Neptunus; hun gemiddelde afstand tot de zon ligt tussen 39 en 40 AE (Pluto: 39,48 AE). Hun baanexcentriciteit is vrij groot (meestal tussen de 0,1 en 0,3; Pluto: 0,249), en ook is de baan vaak vrij sterk geheld ten opzichte van het gemiddelde baanvlak van de andere planeten (baanhellingen tot 40°; Pluto: 17°). De minimumafmeting om te gelden als plutino wordt meestal gesteld op honderd tot enkele honderden kilometers middellijn.

"Geschiedenis" van de Plutinos

Nadat in 2003 Eris werd ontdekt en nadat al eerder was gebleken dat Pluto niet zo groot was als verwacht (er werden manen ontdekt) ontwikkelde men de hypothese dat er in de Kuipergordel vast nog meer Pluto-achtige objecten moesten rondzwerven: de Plutinojacht werd geopend.

Lijst van bekende plutino's

Op volgorde van grootte (in veel gevallen geschat uit de helderheid):

De volgende hemellichamen zijn geen plutino's maar cubewano's of scattered disk objects; qua samenstelling lijken ze op plutino's, maar zij bewegen in wijdere banen om de zon:

Zie ook