Centimeter: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RudolphousBot (overleg | bijdragen)
-htmlentities
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Zijbalk SI-eenheden meter}}
{{Zijbalk SI-eenheden meter}}
[[Image:1cm.PNG|right|frame|1 centimeter]]
Een '''centimeter''' (cm) is een [[Lengte (meetkunde)|lengte]] van 0,01 [[meter]] = 10 [[millimeter|mm]].
Een '''centimeter''' (cm) is een [[Lengte (meetkunde)|lengte]] van 0,01 [[meter]] = 10 [[millimeter|mm]].



Versie van 15 aug 2009 13:23

Sjabloon:Zijbalk SI-eenheden meter

Bestand:1cm.PNG
1 centimeter

Een centimeter (cm) is een lengte van 0,01 meter = 10 mm.

Centi- is een verouderd prefix (voorvoegsel) voor "een honderdste", en komt niet (meer) voor in het SI-stelsel. Toch wordt de cm, vooral in het dagelijks leven, nog veel gebruikt. Centi- komt van het Latijnse woord 'centum', honderd.

De centimeter is de gebruikelijke eenheid voor het meten in huiselijke omstandigheden, bijvoorbeeld lichaamslengte, afmetingen van meubels, kleding enzovoort. In technische tekeningen wordt liever de millimeter gebruikt.

Condensatoren

Vroeger werd de capaciteit van condensatoren wel in centimeters uitgedrukt. Dat is niet zo verwonderlijk: deze is voornamelijk van de geometrie van de condensator afhankelijk: het plaatoppervlak gedeeld door de afstand, met een dimensieloze factor, de diëlektrische constante εr, voor het diëlektricum. 1 cm ≈ 0,885419 pF.

De gebruikelijke voorvoegsels worden in dit geval achterwege gelaten; zo kan men een condensator van 10.000 cm aantreffen (niet 100 m). Een dergelijke condensator bestaat bijvoorbeeld uit twee platen van een m2 op een onderlinge afstand van 1 cm, of, praktischer, twee platen van 1 cm2 op een onderlinge afstand van 1 µm.

Meetlint

Een oprolbaar meetlint wordt ook wel een centimeter genoemd. Dat is vergelijkbaar met de micrometer, die zowel een lengte-eenheid als een meetinstrument is, hoewel dit meetinstrument niet zo nauwkeurig is als de naam doet vermoeden.