Eimert van Middelkoop: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Kwik (overleg | bijdragen)
k →‎Externe link: link naar niet-bestaande pagina
Regel 39: Regel 39:
==Persoonlijk==
==Persoonlijk==
Van Middelkoop is lid van de [[Gereformeerde Kerken vrijgemaakt]].
Van Middelkoop is lid van de [[Gereformeerde Kerken vrijgemaakt]].

==Externe link==
*[http://www.regering.nl/Het_kabinet/Kabinet_Balkenende_IV/Eimert_van_Middelkoop/CV_Eimert_van_Middelkoop Officieel CV]


{{bron|bronvermelding=<references/>}}
{{bron|bronvermelding=<references/>}}

Versie van 22 aug 2009 18:14

Sjabloon:Nederlands politicus Eimert van Middelkoop (Berkel en Rodenrijs, 14 februari 1949) is een Nederlandse politicus voor de ChristenUnie. In het kabinet-Balkenende IV is hij minister van Defensie, daarvoor zat hij in de Eerste en Tweede Kamer.

Levensloop

Van Middelkoop studeerde na het behalen van het diploma hbs-b een paar jaar sociologie aan de Nederlandse Economische Hogeschool, thans Erasmus Universiteit Rotterdam geheten. Hij was in 1971 en 1972 als docent verbonden aan de Gereformeerde Sociale Academie te Zwolle.

Van Middelkoop werd lid van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) in 1973 en startte in september dat jaar zijn politieke carrière als fractiemedewerker voor het GPV. Gedurende die tijd vroeg en kreeg hij uitstel van militaire dienstplicht vanwege 'persoonlijke onmisbaarheid' op zijn werk, tot hij dertig werd en het niet meer hoefde. Dit vertelde hij in een interview met het tijdschrift Vrij Nederland in september 2008 [1]. Hij deelde in het interview mee dat "de predikant bij wie ik als klein jongetje catechismus deed" al tegen hem had gezegd dat dienstplicht helemaal niets voor hem was. "Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden." Een woordvoerder van de minister verklaarde dat Van Middelkoop zonder de onmisbaarheidsverklaring gewoon in dienst was gegaan.[2] Zijn ontboezeming kwam hem op kritiek te staan uit de hoek van de militaire vakbonden, die hierom zijn geloofwaardigheid als Minister van Defensie in twijfel trokken.

In 1989 werd hij lid van de Tweede Kamer, eerst voor het GPV en later voor de ChristenUnie toen de RPF en het GPV in 2001 fuseerden. Hij was voorzitter van een parlementaire commissie die onderzoek deed naar de klimaatveranderingen en had zitting in een tijdelijke commissie ter voorbereiding van de enquête over de val van Srebrenica. Van Middelkoop was bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 nummer drie op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, maar werd niet gekozen omdat nummer vier, Tineke Huizinga, via voorkeurstemmen de derde zetel innam.

Van 2003 tot 2007 was Van Middelkoop lid van de Eerste Kamer. Hij hield zich daar bezig met onder meer Buitenlandse Zaken, Financiën, Defensie, Cultuur en Milieu. Toen eind 2006 de ChristenUnie in beeld kwam voor regeringsdeelname, werd Van Middelkoop genoemd om een ministerspost te bekleden. Op 13 februari 2007 werd bekend dat hij de functie van minister van Defensie zou gaan bekleden in het kabinet-Balkenende IV. Op 22 februari 2007 is hij beëdigd.

Ophef rond gesprek over Uruzganmissie

In december 2008 en januari 2009 kreeg Van Middelkoop forse kritiek op zijn functioneren. Hij zou op 23 december 2008 in een vliegtuig over de Nederlandse missie in Uruzgan hebben gezegd: "Obama kan bellen wat hij wil, na 2010 komt er geen nieuwe, grote missie in Afghanistan". Zo tekende althans een aanwezige correspondent van het Nederlands Dagblad het op uit zijn mond. Zijn collega van De Telegraaf schreef het anders op: "In 2010 zijn we weg". Minister-president Balkenende had eerder gezegd dat er een "nieuw weegmoment" zou ontstaan als de nieuwe Amerikaanse president Obama Nederland zou verzoeken om ook ná 2010 met troepen in Afghanistan te blijven.

Op 13 januari 2009 liet Van Middelkoop een verklaring uitgaan, waarin hij stelde dat het Telegraaf-verhaal inderdaad door zijn ministerie was goedgekeurd, enkele uren nadat hij dit in de Tweede Kamer nog had tegengesproken. De krant nam de minister de daaropvolgende dagen onder vuur; op de voorpagina werd hij voor "leugenaar" en "jokkende minister" uitgemaakt.[3][4] De kwestie leidde tot een in de Tweede Kamer tegen Van Middelkoop ingediende motie van wantrouwen, die hij overleefde. [5].

Op woensdag 21 januari 2009 informeerde Van Middelkoop de Tweede Kamer per brief over de gerezen perikelen.[6]. De dag erna legde hij in een spoeddebat verantwoording af tegenover de Tweede Kamer. Hij verklaarde niet te hebben gejokt. "Ik heb me wel vergist". Tijdens dat debat werd een motie van wantrouwen tegen hem ingediend door Kamerlid Verdonk, maar deze kreeg enkel steun van de PVV. De Telegraaf schreef: "Zelden is een bewindsman dieper door het stof gegaan dan deze minister en dat siert de man."[7][8][9] Na het debat hadden de hoofdredacteur van de Telegraaf en Van Middelkoop een onderhoud waarin de 'strijdbijl werd begraven', zo verklaarde de minister in het praatprogramma Het Elfde Uur op 17 maart 2009.

Persoonlijk

Van Middelkoop is lid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

[bron?]

Voorganger:
Gert Schutte
Fractievoorzitter GPV
2001
Opvolger:
geen
Voorganger:
Henk Kamp
Minister van Defensie
2007-heden
Opvolger:
n.v.t.
  1. Thijs Niemantsverdriet Eimert van Middelkoop, Minister van Oorlog in Vrij Nederland, 27 september 2008 (jrg.69, nr.39) pag.26-37.
  2. 'Blij dat ik nooit in dienst zat', NOS Journaal, 23 sept 2008
  3. Stan Huygens "In 2010 zijn we weg"; Van Middelkoop wil niets weten van langere missie Afghanistan Respect voor troepen, in dagblad De Telegraaf zaterdag 27 december 2008, pag.1
  4. Minister jokt over interview; Van Middelkoop sprak wel met Stan Huygens in dagblad De Telegraaf. woensdag 14 januari 2009, pag.1
  5. Dirk Jacob Nieuwboer "We gaan weg uit Uruzgan én er komt geen nieuwe, grote missie" - ChristenUnie zaait onenigheid over Afghanistan, in dagblad De Pers (webeditie), zaterdag 17 januari 2009
  6. Aldwin Geluk Van Middelkoop zegt sorry en zwijgt verder; Hoe een gesprek in een vliegtuig de minister in problemen bracht in Nederlands Dagblad, donderdag 22 januari 2009, pag.3
  7. Excuses in dagblad De Telegraaf, vrijdag 23 januari 2009, pag.3
  8. Theo Koelé Kamer vergeeft minister zijn "flapuiterij", in dagblad de Volkskrant, vrijdag 23 januari 2009, pag.3
  9. PHdJ "Vergissing" in Nederlands Dagblad, vrijdag 23 januari 2009, pag. 1; Aldwin Geluk Met een rechte rug door het stof, in Nederlands Dagblad, vrijdag 23 januari 2009, pag. 1; Van Middelkoop wil op de koffie bij De Telegraaf, in Nederlands Dagblad, vrijdag 23 januari 2009, pag. 6