Advocaat-generaal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RedBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fi, it, pl, ur Anders: en
Regel 15: Regel 15:
[[categorie:Juridisch beroep]]
[[categorie:Juridisch beroep]]


[[en:Advocate general]]
[[en:Advocate General]]
[[fi:Julkisasiamies]]
[[fr:Avocat général (France)]]
[[fr:Avocat général (France)]]
[[it:Avvocato generale]]
[[pl:Rzecznik Generalny Trybunału Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich]]
[[ur:وکیل جامِع]]

Versie van 1 okt 2009 12:31

Een advocaat-generaal is de benaming voor twee ambten in het Nederlandse strafrecht. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen de advocaten-generaal bij een gerechtshof met de functie van aanklager en de advocaten-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden met een hoofdzakelijk adviserende functie.

Advocaat-generaal bij een ressortsparket

Een advocaat-generaal verbonden aan een ressortsparket vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie bij strafzaken aan een Nederlands gerechtshof, bijvoorbeeld het gerechtshof Leeuwarden. Zijn rol is te vergelijken met die van Officier van Justitie bij een rechtbank. De advocaten-generaal maken deel uit van een ressortsparket, de afdeling van het Openbaar Ministerie die aan een bepaald gerechtshof verbonden is. Een ressortspakket staat sinds 1998 onder leiding van de hoofdadvocaat-generaal. Voor 1998 was dat de procureur-generaal van het ressortsparket.

Advocaat-generaal bij de Hoge Raad

Een advocaat-generaal bij de Hoge Raad assisteert de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Hij brengt onafhankelijk advies uit inzake lopende procedures. Dit advies wordt conclusie genoemd. Ook kan hij de procureur-generaal assisteren bij de vervolging van ambtsmisdrijven en ambtsovertredingen. De procureur-generaal en de advocaten-generaal maken deel uit van het parket bij de Hoge Raad.

Zie ook