Waterstofspectrum: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Caseman (overleg | bijdragen)
Regel 29: Regel 29:


== Zie ook ==
== Zie ook ==
*[[Reusachtige moleculaire wolk]]
*[[Moleculaire wolk]]
*[[H-II-gebied]]
*[[H-II-gebied]]
*[[Planetaire nevel]]
*[[Planetaire nevel]]

Versie van 6 okt 2009 22:08

Het waterstofspectrum is de verzameling van golflengten die een waterstofatoom kan uitzenden. Dit zijn discrete waarden van lichtfrequenties die bepaald worden door de formule van Johannes Rydberg

Energieniveaus

Waterstof is het eerste element in het periodiek systeem. Het atoom bevat één proton en één elektron. Dit elektron kan zich slechts op wel bepaalde energieniveaus bevinden (zie atoommodel van Bohr). Wanneer het elektron zich van een hoger naar een lager energieniveau begeeft zendt het een foton uit waarvan de energie gelijk is aan het verschil van de twee energieniveaus. Bijgevolg kan het atoom slechts licht uitzenden van zeer discrete frequenties het zogenaamde spectrum. Dit spectrum is specifiek voor elk atoom en is als het ware een vingerafdruk van elk element. Zo kan men over grote aftstanden de samenstelling van de sterren vaststellen door hun spectrum te ontleden. Zie hiervoor spectraallijn.

Al vrij vroeg observeerden wetenschappers bepaalde wetmatigheden in de frequenties, die achteraf terug te voeren waren op het energieniveau waarnaar de elektronen terugvielen. Zo zijn er de volgende reeksen:

Reeks naam Energieniveau Golflengtes
Lyman 1e 121 - ~90 nm
Balmer 2e 656 - ~350 nm
Paschen 3e 820 - ~1874 nm
Brackett 4e 1818 - ~4052 nm
Pfund 5e 2280 - ~7460 nm
Humphreys 6e 3749 - ~12377 nm

De golflengte 656 nm die bij terugval van niveau 3 naar 2 ontstaat is de zogenaamde Hα-lijn, die de karakteristieke rode kleur van emissienevels veroorzaakt.

Rol in de astronomie

De Balmerreeks wordt vaak gebruikt in de astronomie omdat er tal van objectjen zijn in het heelal die waterstof bevatten. Zo bijvoorbeeld om de ouderdom van sterren vast te stellen. Jonge sterren bevatten nog veel waterstof zodat zij roder stralen dan de oudere sterren die ten gevolge van kernfusie zwaardere elementen bevatten.

Zie ook