Bruntinge: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
921 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
Aan de noordzijde van Bruntinge ligt de Bruntingeresch en aan de zuidzijde de Bruntingerweiden. De laatste jaren heeft er veel natuurontwikkeling plaatsgevonden, met name in het gebied ten noorden van de Bruntingeresch. Samen met de wat grotere kernen Mantinge, Balinge en Garminge wordt het gebied ook wel aangeduid met de Broekstreek.
 
 
 
== Geschiedenis ==
 
Hoe oud het gehuchtje is, is niet precies bekend, maar waarschijnlijk was er in dit gebied al in de 12e eeuw sprake van bewoning. De naam Bruntinge is een van de vele plaatsnamen die eindigen op ing(e). Ook de plaatsen [[Mantinge]], [[Garminge]] en [[Balinge]] kennen dit. Volgens de [[Drentse]] encyclopedie zijn deze plaatsnamen voortgekomen uit de namen van boerderijen die daar gelegen waren. De naam Bruntinge is dan ontstaan uit de (boerderij van) Brunt. De naam Bruntinge staat in stukken van 1516 vermeld als to Bruntinghe. In 1850 als Brunting.
 
In Bruntinge staan heden ten dage nog slechts twee oude [[Saksische]] boerderijen. Er stond nog een derde, maar deze is in 1969 afgebroken en herbouwd in het museumdorp [[Orvelte]]. Deze is daar bekend onder de naam [[Bruntingerhof]]. Deze boerderij dateert uit de 17e eeuw en is de laatste boerderij van het type “lös hoes” in Drenthe.
 
 
{{Coördinaten|52_49_2_N_6_34_56_E_type:city_zoom:14_region:NL|52° 49' NB, 6° 35' OL}}
5

bewerkingen

Navigatiemenu