Glas-appliqué: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
29 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
{{wiu2}}
'''Glas-appliqué''', ook wel genoemd '''gelijmd glas''' is een techniek die in de [[glaskunst]]. De term wordt vaak wordt gebruikt om grote [[glas]oppervlaktes te kunnen versieren of bepaalde figuratie mee te geven, waarbij de voorstelling en de wand doorzichtig blijft.
 
De van te voren nauwkeurig uitgesneden en meestal verschillend gekleurde vormen van glas worden op een flexibele, doorzichtige kern van [[plexiglas]] gelijmd met een eveneens flexibele en doorzichtige glaslijm. Deze flexibiliteit is noodzakelijk om de aldus ontstane glasdecoratie bestand te laten zijn tegen interne spanningverschillen binnen de gebruikte materialen, of tegen spanning die ontstaat door temperatuurverschillen. Bovendien heeft de lijm de mogelijkheid om kleine verschillen in dikte van de gebruikte glaslagen op te vullen, zonder iets aan doorzichtigheid en transparantie te verliezen.
 
Vanaf de jaren 1980 begonnen kunstenaars[[kunstenaar]]s de glas-appliqué-methode ook te gebruiken voor het realiseren van glasbeelden. Ook hierbij wordt een plexiglas-kern gebruikt, waarop aan één of aan twee zijden daarvan de gekleurde, uitgesneden, platte glasvormen worden vastgelijmd. Wanneer twee zijden van de kern worden gebruikt ontstaat er vanzelf de mogelijkheid om kleuren te gaan vermengen door aan beide zijden een verschillende kleur te gebruiken. Het licht valt dwars door het gehele glazen beeld en zal zo beide kleuren met elkaar mengen. Om de gelijmde lagen een driedimensionale suggestie mee te geven worden er blanke brokken glas her en der gelijmd die van tevoren al enigszins zijn versmolten in de glas-oven om zo de scherpe randen en hoeken te verzachten en mooiere vormen te verkrijgen.
 
[[Categorie:Architectuur]]
[[Categorie:Beeldende kunst]]
[[Categorie:Glas]]
 
[[fr:Glas-appliqué]]
61.957

bewerkingen

Navigatiemenu