Overleg:Gewandhaus: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
692 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
De [[Boston Symphony Hall]] is geen rechtstreekse kopie van het 19-eeuwse Gewandhaus. Alleen al door de voorgevel doet het Amsterdamse [[Concertgebouw (Amsterdam)|Concertgebouw]] veel denken aan het oude Gewandhaus. De architect, [[Adolf Leonard van Gendt]] heeft ook voor de concertzaal juist het Gewandhaus als voorbeeld genomen. Voor de bouw van de concertzaal te Boston in 1900 is voor het eerst wetenschappelijk gefundeerd onderzoek naar [[zaalakoestiek]] gedaan door [[Wallace Clement Sabine]], die wel gelet heeft op de kwaliteiten van de concertzaal van het Gewandhaus. Het is eigenlijk merkwaardig dat er zo weinig kopieën zijn gemaakt van de interieurs van concertzalen met bewezen kwaliteiten. [[Gebruiker:Luminarius|Luminarius]] 12 jan 2009 16:43 (CET)
:Ik lees dat men voor de bouw van de tweede [[Stadsgehoorzaal Leiden]] in 1890 ook naar het Gewandhaus in Leipzig is geweest. Opmerkelijk dat men niet gewoon naar Amsterdam is gegaan naar het Concertgebouw, maar ik meen me te herinneren dat de akoestiek daar aanvankelijk niet optimaal was. Onder [[Willem Mengelberg]] zijn er vanaf 1895 aanpassingen gekomen die hebben geleid tot de huidige akoestische kwaliteit. [[Gebruiker:Wesoparius|Wesoparius]] 13 mrt 2009 23:18 (CET)
::Sabine merkte zelf al op dat niet alleen de afmetingen van een ruimte, maar ook de gebruikte materialen en hun absorberende eigenschappen de uiteindelijke akoestiek zeer beïnvloeden. Men kan niet volstaan met het kopiëren van de kubieke maten van een ruimte om automatisch dezelfde akoestische kwaliteit te verkrijgen. Deze fout is zowel vóór Sabine's onderzoek als nadien regelmatig gemaakt. Sabine schreef ook over renovaties en restauraties die een grote akoestische impact hadden door al dan niet bewust gebruik van andere materialen of dezelfde materialen met een ruw of juist glad oppervlak dat anders was dan voordien. [[Gebruiker:Luminarius|Luminarius]] 25 okt 2009 23:59 (CET)
3.775

bewerkingen

Navigatiemenu