Vakgebied: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
clean up, Replaced: bevoorbeeld → bijvoorbeeld, → , met AWB
(Interwiki)
(clean up, Replaced: bevoorbeeld → bijvoorbeeld, → , met AWB)
* [[Filosofisch vakgebied]] is een [[vakdiscipline]] binnen de [[filosofie]].
* [[Geneeskunde|Medische]] specialismen: Aangezien de geneeskunde een wetenschap is, kan een medisch vakgebied ook als een wetenschappelijke discipline beschouwd worden, maar vaak ligt het accent meer op de concrete patiëntenzorg dan op wetenschappelijk onderzoek.
* [[Technische wetenschappen]]: Onderdelen van het geheel van technische vakgebieden
* [[Wetenschappelijke discipline]] ofwel een wetenschappelijk vakgebied
 
=== Discipline ===
Het begrip vakgebied is verwant aan het begrip 'discipline'. Het begrip discipline is bekend uit de [[wetenschap]] en uit de [[sport]]. Een werkterrein wordt een discipline genoemd, als het enige mate van [[organisatie|institutionalisatie]] vertoond; als er bevoorbeeldbijvoorbeeld vakopleidingen, diploma's, en beroepsorganisaties zijn, waardoor de discipline strak omlijnd en duidelijk gedefinieerd is.
 
Het begrip vakgebied is wat losser gedefinieerd en wordt meer door de eisen van de praktijk bepaald. Een vakgebied kan bestaan uit slechts één discipline, maar kan ook meerdere disciplines in zich verenigen. Men spreekt dan van een multidisciplinair vakgebied (multi = meerdere). Een voorbeeld van een multidisciplinair vakgebied is milieukunde, dat disciplines als scheikunde, geneeskunde en recht in zich verenigt.
=== Specialisatie ===
Een kennisgebied of onderzoeksgebied kan opgesplitst worden in deelgebieden, die op hun beurt weer in kleinere specialisaties verdeeld kunnen worden.
 
 
== Zie ook ==
* [[Wetenschappelijke gemeenschap]]
 
[[Categorie:Beroep]]
[[Categorie:Wetenschapsfilosofie]]
 
212.456

bewerkingen

Navigatiemenu