Brailleliga: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nathaliebou (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Cicero~nlwiki (overleg | bijdragen)
revert: niet neutraal, niet encyclopedisch, lijkt gekopieerd?
Regel 1: Regel 1:
De '''Brailleliga''' is een [[België|Belgisch]]e vereniging ([[Vereniging zonder winstoogmerk|vzw]]) van visueel gehandicapten.
De '''Brailleliga''' is een [[België|Belgisch]]e vereniging ([[Vereniging zonder winstoogmerk|vzw]]) van visueel gehandicapten.


==Geschiedenis==
== Diensten van de Brailleliga ==
Na de eerste wereldoorlog was de nood groot om gewonde soldaten, bijvoorbeeld blind geworden door een [[gasaanval]] hulp te bieden. De Brailleliga werd opgericht in [[1922]] om ondersteuning te bieden aan blinden en slechtzienden op verschillende gebieden: sociaal, (her-)integratie in de arbeidswereld, onderwijs, cultuur, enz.
Sluit even uw ogen... alles is donker. Hoe gaat u het aan boord leggen om u te kleden, een boek te lezen, te koken, uit werken te gaan, boodschappen te doen...?
Is men blind of slechtziend, dan moet alles anders aangeleerd of terug aangeleerd worden. Dit vergt tijd en geduld, maar het is haalbaar! Hoe? U ontdekt het in dit kort overzicht van diensten die de Brailleliga aanbiedt.


== Activiteiten ==
=== Het leven van elke dag ===
Neemt een blind of slechtziend persoon contact op met de Brailleliga, dan gebeurt dit via de Sociale dienst. Samen stellen ze een balans van de situatie op en de dienst informeert, geeft raad en helpt de persoon bij o.a. sociale voordelen, tegemoetkomingen, administratieve en andere stappen. Na afspraak ontmoeten de maatschappelijk assistenten de personen met een visuele handicap thuis of in de lokalen van de Brailleliga. Zij staan ook in voor de telefonische wachtdiensten.


*organisatie van o.m. aangepaste vakanties, begeleide reizen,...
Voor blinde en slechtziende personen is het evenzeer nodig om zelfstandig hun dagelijkse activiteiten te kunnen uitoefenen. Hier helpt de Dienst begeleiding. De ergotherapeuten en andere professionals leren de blinde of slechtziende persoon de vele technieken aan die het mogelijk maken in alle veiligheid te koken, huishoudtoestellen te gebruiken, geld te beheren, huishoudelijke taken uit te voeren of de baby te verzorgen.
*een gespecialiseerd centrum voor beroepsopleiding (in samenwerking met de [[VDAB]]) wordt door de Brailleliga ondersteund. Men werkt daar bijvoorbeeld aan verbetering van de werkplek, ontwikkeling van aangepaste hulpmiddelen,...
Deze dienst biedt de personen met een visuele handicap ook de mogelijkheid om braille en dactylo aan te leren om te kunnen communiceren en een computer te leren gebruiken om mails te versturen, te surfen op Internet, brieven op te stellen en nog veel meer.
*Aangesloten leden kunnen bij de Brailleliga terecht voor individuele hulp en raad.
Voor personen met een visuele handicap is zich verplaatsen onontbeerlijk, maar vaak zo moeilijk. De witte stok en de geleidehond zijn waardevolle hulpmiddelen, maar dan moet men er wel weten mee om te gaan. Voor deze opleiding staan de Dienst begeleiding en de hondeninstructeurs in.
*uitbouw van een blindenbibliotheek,
*opleidingscentrum voor [[geleidehond]]en met inbegrip van een "verkeersparcours" in [[Elsene]]
*Het is ook een belangenvereniging die het voor de blinden opneemt in contact met de overheid, met het [[Vlaams Fonds]], ...


Kritiek bestaat er echter ook, voornamelijk omdat de Brailleliga in België zowat een monopoliepositie inneemt, en soms in de plaats treedt, of alleszins overlappend werkt met ziekenfondsen, blindenscholen.... In het verleden was het ook vooral een Franstalige organisatie, zodat bijvoorbeeld het inlezen van Nederlandstalige literatuur voor de blindenbibliotheek ten achter bleef. Vanaf de jaren 1970 werd de organisatie echter duidelijk evenwichtiger naar taal, mede om te kunnen rekenen op subsidies van de pas opgerichte [[gemeenschap (België)|gemeenschappen]] na de eerste staatshervorming. Niettemin blijft ook begin 21e eeuw het zwaartepunt van de werking in [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest|Brussel]] liggen, waar ook de administratieve zetel is gevestigd: Engelandstraat 57 te 1060 Brussel.
Voor een inschrijving in het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap kan de blinde of slechtziende persoon terecht bij het erkende Multidisciplinaire Team van de Brailleliga. Zij gaan na of de betrokken persoon in aanmerking komt voor een bijstand en of men een beroep kan doen op dit agentschap voor de aangevraagde bijstand.

=== Zich ontspannen, ontdekken en spelen ===
De nieuwste succesroman verslinden, deelnemen aan gezelschapsspelletjes, een museum bezoeken, allemaal activiteiten die voor personen met een visuele handicap moeilijk lijken.

Om deze moeilijkheden op te vangen en toch toegang te verlenen tot cultuur, bezit de Brailleliga o.a. een Spelotheek die jonge en minder jonge blinde en slechtziende personen de mogelijkheid biedt aangepaste spelletjes te ontlenen.

Bovendien worden in het gehele land creatieve, culturele en vrijetijdsactiviteiten georganiseerd. Maandelijks komen blinde en slechtziende personen in de Brailleclubs samen voor allerlei knutselactiviteiten, gezelschapsspelletjes en andere activiteiten.
Culturele activiteiten – theater, voordrachten, concert,... – en uitstappen voor blinde en slechtziende personen bieden zoveel andere mogelijkheden om allerlei dingen te ontdekken en elkaar te ontmoeten.

=== De technische hulpmiddelen ===
Om het leven van blinde en slechtziende personen te vergemakkelijken, bestaan tal van technische hulpmiddelen. Enkele zijn gewone toestelletjes uit het dagelijks leven die aan de visuele handicap aangepast werden, andere zijn veel ingewikkelder en vereisen een specifieke opleiding.

In de winkel van de Brailleliga, de Brailleshop, kunnen blinde en slechtziende personen zich kleine hulpmiddelen aanschaffen : witte stokken, sprekende keukenweegschalen, aangepaste telefoons en gsm's, kleurendetectors, sprekende wekkers, uurwerken in braille, brailleschrijfmachines en nog talloze andere. In totaal kunnen meer dan 500 geselecteerde artikels ter plaatse vergeleken en getest worden alvorens ze mee te nemen.

Of het voor eigen gebruik, op school of beroepshalve is, talrijke blinde en slechtziende personen werken met een computer. Naargelang de handicap is deze uitgerust met vergrotingssoftware, spraakweergave of een brailleleesregel. Beeldschermloepen vergroten een brief, een krant of een foto en scanners met spraakweergave lezen luidop documenten. De Informatiedienst voor technische aanpassingen helpt al wie interesse heeft voor deze hulpmiddelen met inlichtingen, raad en gebruiksaanwijzingen.
Eens per jaar heeft de Hulpmiddelenbeurs plaats in aanwezigheid van alle Belgische leveranciers : een enige gelegenheid om het bestaande en het recentste materiaal te ontdekken, te testen en te vergelijken.

=== Zich oriënteren, een opleiding volgen, werk vinden ===
Welke job kan men aan, welke opleiding kan men volgen als men blind of slechtziend is? Deze mensen stellen zich vaak vragen over hun situatie, hun beroepsmogelijkheden, hun toekomst. Rekening houdend met ieders mogelijkheden en beperkingen, helpen de psychologen van het Gespecialiseerd beroepsoriënterings- en consultatiecentrum hen bij het zoeken naar een antwoord op deze vragen. Bovendien geeft deze dienst advies omtrent de tewerkstellingsbevorderende maatregelen waarvoor men in aanmerking komt.

De Gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingsdienst biedt, zoals de naam reeds laat vermoeden, een gespecialiseerde opleiding en bemiddeling aan personen met een visuele handicap die een job in het normale arbeidscircuit ambiëren. Sterk geïndividualiseerde opleidingen helpen deze mensen bij het behalen van hun professioneel doel. Via bemiddeling helpt de dienst de blinde en slechtziende personen bij het zoeken of het behouden van een betrekking en licht de werkgevers tevens in over de aanwervingsmogelijkheden van deze personen en de meerwaarde die in het bedrijf kunnen bijbrengen.

=== Sensibiliseren en belangenbehartiging ===
De Brailleliga organiseert ook sensibiliseringsacties voor het publiek over de visuele handicap : dineren in het donker, geleide rondleidingen in onze lokalen, informatiestands, animaties in scholen, mediacampagnes,... Door een interactieve en ludieke aanpak maken deze acties het mogelijk de vooroordelen die aan blind- en slechtziendheid verbonden zijn, te overbruggen en de moeilijkheden die personen met een visuele handicap ondervinden, beter te begrijpen.
Ten slotte zet de Brailleliga zich via haar tussenkomsten bij de politieke verantwoordelijken en haar aanwezigheid in overlegorganen ervoor in om de rechten van de personen met een visuele handicap te verdedigen en hun integratie in onze maatschappij te bevorderen.

== De Stichting Brailleliga ==
De Stichting Brailleliga van openbaar nut heeft de volgende doelstellingen:
Ondersteuning van de activiteiten van de vzw Brailleliga.
De organisatie van informatie- en sensibiliseringscampagnes over de visuele handicap.
Het verlenen van steun aan het wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek. Ieder jaar reikt de Stichting Brailleliga, bijgestaan door een Wetenschappelijk comité waarin de verantwoordelijke Professoren van de 7 universitaire oogheelkundige centra van ons land zetelen, prijzen uit om het onderzoekswerk van jonge oftalmologen te ondersteunen.


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 4 nov 2009 19:57

De Brailleliga is een Belgische vereniging (vzw) van visueel gehandicapten.

Geschiedenis

Na de eerste wereldoorlog was de nood groot om gewonde soldaten, bijvoorbeeld blind geworden door een gasaanval hulp te bieden. De Brailleliga werd opgericht in 1922 om ondersteuning te bieden aan blinden en slechtzienden op verschillende gebieden: sociaal, (her-)integratie in de arbeidswereld, onderwijs, cultuur, enz.

Activiteiten

  • organisatie van o.m. aangepaste vakanties, begeleide reizen,...
  • een gespecialiseerd centrum voor beroepsopleiding (in samenwerking met de VDAB) wordt door de Brailleliga ondersteund. Men werkt daar bijvoorbeeld aan verbetering van de werkplek, ontwikkeling van aangepaste hulpmiddelen,...
  • Aangesloten leden kunnen bij de Brailleliga terecht voor individuele hulp en raad.
  • uitbouw van een blindenbibliotheek,
  • opleidingscentrum voor geleidehonden met inbegrip van een "verkeersparcours" in Elsene
  • Het is ook een belangenvereniging die het voor de blinden opneemt in contact met de overheid, met het Vlaams Fonds, ...

Kritiek bestaat er echter ook, voornamelijk omdat de Brailleliga in België zowat een monopoliepositie inneemt, en soms in de plaats treedt, of alleszins overlappend werkt met ziekenfondsen, blindenscholen.... In het verleden was het ook vooral een Franstalige organisatie, zodat bijvoorbeeld het inlezen van Nederlandstalige literatuur voor de blindenbibliotheek ten achter bleef. Vanaf de jaren 1970 werd de organisatie echter duidelijk evenwichtiger naar taal, mede om te kunnen rekenen op subsidies van de pas opgerichte gemeenschappen na de eerste staatshervorming. Niettemin blijft ook begin 21e eeuw het zwaartepunt van de werking in Brussel liggen, waar ook de administratieve zetel is gevestigd: Engelandstraat 57 te 1060 Brussel.

Externe link