Smeerolie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Joost-de-draaier (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Robbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: hu:Motorolaj
Regel 27: Regel 27:
[[fi:Moottoriöljy]]
[[fi:Moottoriöljy]]
[[fr:Huile moteur]]
[[fr:Huile moteur]]
[[hu:Motorolaj]]
[[id:Oli mesin]]
[[id:Oli mesin]]
[[it:Olio (lubrificante)]]
[[it:Olio (lubrificante)]]

Versie van 12 nov 2009 15:09

Motorolie

Smeerolie is olie die bedoeld is om als smeermiddel gebruikt te worden. Het gebruik van smeermiddelen om wrijving te verminderen, is al heel oud. De Egyptenaren bijvoorbeeld gebruikten al sinds 1400 v.Chr. een primitief mengsel van dierenvet en calciumzeep om de wielen van hun strijdwagens te smeren.

Er bestaan verschillende manieren om smeerolie in te delen, maar de voornaamste is naar hun oorsprong. Minerale olie is olie die geraffineerd is uit ruwe aardolie. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij minerale smeerolie gewonnen wordt door het residu van de atmosferische destillatie vacuüm te destilleren. Veel smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar.

Tegenwoordig zijn er ook veel hoogwaardige bio-smeeroliën verkrijgbaar op basis van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Deze bio-smeermiddelen zijn biologisch goed afbreekbaar en niet toxisch en zijn daarmee minder belastend voor het milieu. Ze worden daarom veel toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de scheepvaart. Maar ook voor automotoren en vliegtuigmotoren zijn er bio-smeermiddelen beschikbaar.

Mengsels van minerale en bio-smeerolie worden samengestelde olie of, met de Engelse term, compounds genoemd. Dergelijke mengsels hebben bepaalde gewenste eigenschappen die niet mogelijk zijn met alleen een minerale of bio-smeerolie.

Om de eigenschappen van smeerolie te beïnvloeden, worden ook kleine hoeveelheden van stoffen van chemische oorsprong, zogenaamde additieven, toegevoegd.

Externe link