Technische camera: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
508 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k (→‎Gebruik: < principe {} woorwaarde >)
[[Image:View_camera.svg|thumb|300px|center|''De algemene opbouw van een technische camera'' </br> a. Statiefbevestiging </br> b. Optische balk, of loopbodem </br> c. Staanders </br> d. Filmhouder </br> e. Matglas </br> f. Balg </br> g. Lenshouder </br> h. Filmvlak </br> i. Lensvlak]]
 
In tegenstelling tot een gewone fotocamera met een vast huis (waarop je eventueel enkel de lens kunt vervangen) bestaat een technische camera '''( TC )''' uit een voor- en achterstaander, en een drager (bij een optische bank een balk, bij een loopbodem een plank) waarop de staanders kunnen bewegen. De staanders kunnen zowel verschuiven als verdraaien. Tussen deze twee staanders bevindt zich een flexibele balg. Bij een optische bank is de balg altijd, bij een loopbodem soms verwisselbaar. Deze balg staat toe dat de voor- en achterstaander ten opzichte van elkaar bewogen kunnen worden.
 
Aan de voorstaander dient men een lens monteren, op de achterstaander een registratiemedium. Dit kan een filmcassette zijn voor verschillende formaten film (6x6 tot 50x60cm) of een digitale achterwand. Bij loopbodemcamera's kunnen bepaalde verstellingen van met name de achterstaander niet mogelijk of slechts beperkt zijn.
 
Er zijn wel speciale lenzen in de handel, die deze manier van werken mogelijk maken bij kleinbeeld of equivalent. Middenformaat kent deze lenzen ook. Het grote nadeel echter is dat het een heel gepiel is om met het kleine spul tot een bevredigend resultaat te komen.
 
De z.g.n. lenzen het o.a. Tilt & Shift ; deze lenzen kunnen volledig parallel aan het beeldvlak verschuiven, maar ook t.o.v. het beeld vlak kantelen. Wel zijn deze lenzen veel beperkter dan de speciaal daar toegerustte TC's
 
==Gebruik==
659

bewerkingen

Navigatiemenu