Clodia: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
Botgeholpen doorverwijzing: Catullus - Verwijzing(en) gewijzigd naar Gaius Valerius Catullus
k (Botgeholpen doorverwijzing: Catullus - Verwijzing(en) gewijzigd naar Gaius Valerius Catullus)
Clodia heette oorspronkelijk Claudia, maar ging haar naam volgens de volkse uitspraak spellen - net als haar halfbroer Publius Clodius - om zich populairder te maken bij de [[plebejer|plebejers]]. Zij was getrouwd met [[Quintus Caecilius Metellus Celer]] en wordt daarom ook wel '''Clodia Metelli''' genoemd. Het was een publiek geheim dat zij haar echtgenoot vaak ontrouw was. Nog vóór de dood van Metellus (in 59 v.Chr.) stond ze in aristocratische kringen bekend als een van de meest losbandige vrouwen van Rome. In zijn redevoering ''Pro Caelio'' beschuldigt Cicero haar ervan haar echtgenoot met vergif te hebben omgebracht.
 
De dichter [[Gaius Valerius Catullus|Catullus]] heeft haar naam vereeuwigd, omdat hij haar in zijn gedichten (hoogstwaarschijnlijk) voorgesteld heeft als zijn geliefde ''[[Lesbia]]''. Ook met [[Marcus Caelius Rufus]], een jongeman uit de bende van [[Catilina]], heeft zij een relatie gehad, maar Caelius brandmerkte haar later als ''quadrantaria Clytaemnestra'' (d.i. ''[[Klytaimnestra]] van een kwartje'').
 
Uit de wederzijdse haatgevoelens tussen haar en [[Marcus Tullius Cicero|Cicero]] hebben boze tongen, mogelijk ten onrechte, afgeleid dat zij een (afgewezen?) minnares van de grote politicus is geweest. Cicero, die een levendig portret van haar schetst in zijn ''Pro Caelio'', vergelijkt haar in zijn correspondentie met de godin [[Juno (godin)|Juno]] (waarmee hij haar ervan verdenkt een [[incest]]ueuze verhouding met haar broer te hebben gehad).
420.033

bewerkingen

Navigatiemenu