De Katholieke Koningen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Invulling parameters sjabloon met AWB
TobeBot (overleg | bijdragen)
Regel 26: Regel 26:
[[da:Katolske monarker]]
[[da:Katolske monarker]]
[[de:Katholische Könige]]
[[de:Katholische Könige]]
[[el:Καθολικοί Μονάρχες]]
[[en:Catholic Monarchs]]
[[en:Catholic Monarchs]]
[[eo:Katolikaj Gereĝoj]]
[[eo:Katolikaj Gereĝoj]]

Versie van 4 dec 2009 04:55

Ferdinand en Isabella

Het katholieke koningspaar (Spaans: los Reyes Católicos) is de gebruikelijke benaming voor het echtpaar Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië. Hun huwelijk legde de basis van de eenmaking van Spanje.

In het Spaans wordt het mannelijk meervoud - zoals hier: 'reyes' - vaak gebruikt voor een combinatie van mannelijke en vrouwelijke elementen. De vaak in Nederlandse bronnen gehanteerde letterlijke vertaling katholieke koningen is dan ook onjuist.

De kisten van het koningspaar in de kathedraal van Granada

Het echtpaar en de benaming 'Reyes Católicos' heeft direct verband met de Reconquista van het Iberisch Schiereiland die tijdens hun koningschap voltooid werd. Hoewel Ferdinand en Isabella bij de overgave van Granada in 1492 beloofd hadden dat in het Koninkrijk eenieder zijn eigen geloof mocht behouden[bron?], liet het echtpaar vier maanden na het vertrek van Boabdil de in Spanje gevestigde joden verbannen. Niet veel later werden ook de moslims gedwongen zich te bekeren; de islam mocht niet meer beleden worden. Joden en moslims moesten katholieke namen nemen, hun identiteit verhullen en onder dwang, het in beide geloven verboden en "onreine", varkensvlees gaan eten.

Zie ook

Zie de categorie Catholic Monarchs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.