Formerum: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
k
Formerum gold in de Middeleeuwen als het grootste en belangrijkste dorp van oost Terschelling. Het dorp wordt in middeleeuwse documenten vaak aangeduid als ''Viveporten'', Vijfpoort. De naam schijnt vooral te wijzen op een klooster dat hier ooit heeft gestaan. In de oudste kerkenlijst van [[Westergo]] uit plm. 1270 wordt ook de kerk van Formerum genoemd gewijd aan Sint Pieter. Formerum had in die tijd een eigen parochie en een eigen pastoor. Omdat Formerum rond 1400 in belang voorbij wordt gestreefd door de dorpen [[Midsland]] en [[Hoorn (Terschelling)|Hoorn]], wordt vanaf 1440 geen nieuwe pastoor aangesteld, maar wordt de parochie vanuit Midsland bestuurd. De kerk van Formerum bestond nog in 1570, maar lijkt niet lang daarna te zijn verdwenen. Waarschijnlijk is de kerk ernstig verwaarloosd tijdens en na de reformatie en afgebroken.
 
Formerum is de geboorteplaats van [[Willem Barentsz]], de beroemde ontdekkingsreiziger die probeerde via een route ten noorden van Siberië naar oost-Azië te komen. Willem Barentsz heeft in de winter van 1596-1597 in het van wrakhout gemaakte "behouden[[Het huijsBehouden Huys|Behouden Huys]]" op [[Nova Zembla]] overwinterd.
 
Een van de karakteristieke Terschellinger boerderijen, het Spylske Huus, is in 1759 gebouwd en is een beschermd monument. De boerderij heeft een lange doorlopende daknok met een aanzienlijke zeeg (kromming). De boerderij staat aan de zuidkant van Formerum.
74.968

bewerkingen

Navigatiemenu