Llanelli: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TobeBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: uk:Лланеллі
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: it:Llanelli
Regel 50: Regel 50:
[[eo:Llanelli]]
[[eo:Llanelli]]
[[fr:Llanelli]]
[[fr:Llanelli]]
[[it:Llanelli]]
[[no:Llanelli]]
[[no:Llanelli]]
[[pl:Llanelli]]
[[pl:Llanelli]]

Versie van 1 jan 2010 17:36

Llanelli
Plaats in Wales Vlag van Wales
Llanelli (Wales)
Llanelli
Situering
Bestuurlijk gebied Carmarthenshire
Behouden graafschap Dyfed
Coördinaten 51° 41' NB, 4° 9' WL
Algemeen
Inwoners 44.475 [1]
Overig
Postcode(s) SA14-15
Netnummer(s) 01554
Grid code SN505005
Post town LLANELLI
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Llanelli is een kustplaats in Wales, ongeveer 13 kilometer van Swansea, in het bestuurlijke graafschap Carmarthenshire en in het ceremoniële behouden graafschap Dyfed. De stad is vooral bekend om haar traditie in het rugby.

Inwoners van Llanelli worden soms "Turks" genoemd, waarom dat is, is niet geheel duidelijk, echter één van de mogelijk juiste theorieën is dat er veel Turkse zeelieden Llanelli tijdens hun reizen aandeden.

Geschiedenis

Begonnen als een klein stadje groeide Llanelli tijdens de 18e en 19e eeuw dankzij de mijn- en koolindustrie en later ook door de tin- en staalindustrie tot een steeds belangrijkere plaats. Llanelli werd een dermate belangrijke regionale producent van tin dat het de bijnaam "Tinopolis" kreeg in de tweede helft van de 19e eeuw. De sluitingen van de kolenmijnen en de concurrentie uit Europa in de staalindustrie zorgde ervoor dat Llanelli en vele andere steden in Zuid Wales de economische draagkracht drastisch zag verminderen aan het eind van de jaren 70.

Llanelli heeft de Eisteddfod vijf maal mogen organiseren, namelijk in : 1895, 1903, 1930, 1962, en 2000.

Toerisme

The Millennium Coastal Park, met een lengte van 21 kilometer van de kustlijn van Loughor tot Pembrey, geeft schitterende uitzichten op de Gower Peninsula en de mogelijkheid om kilometers te fietsen zonder hinder van het verkeer te ondervinden.

Pembrey Country Park ligt aan de buitenkant van Llanelli, en bestaat uit 2 km² park. Cefn Sidan, een strand midden in het park heeft de Blue Flag Award mogen ontvangen. Het strand is 13 kilometer lang en heeft een gedeelte dat door strandwachters in de gaten gehouden wordt.

Uitspraak

De naam Llanelli wordt door vrijwel iedereen die niet bekend is met de taal Welsh verkeerd uitgesproken, vooral door degenen die niet uit het Verenigd Koninkrijk komen. De "ll" die in Llanelli twee keer voorkomt, wordt uitgesproken met een affrikaat dat onbekend is bij de meeste mensen die Engels spreken. In Engeland waar de meeste mensen wel weten dat de "ll" niet hetzelfde is als de "l" weten ze vaak toch niet hoe de "ll" juist uit te spreken, Llanelli wordt in Engeland vaak uitgesproken als "Clanethli".

Sport

Zoals reeds besproken is Llanelli voornamelijk bekend vanwege de rugbysport, de club Llanelli RFC heeft in het stadje haar thuisbasis, dit is ook het geval voor een andere bekende rugbyclub, de Lanelli Scarlets. Llanelli AFC is de plaatselijke voetbalclub welke in het verleden al aardig wat prijzen in de wacht heeft gesleept.

Voetnoten

  1. Census, 2001